Ukrajna újabb kölcsönt remél az IMF-től

Az ukrán kormány új hitelmegállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), tervei szerint akár már a jövő hónap elején. A hétvégi kijevi tudósítások egy 12 milliárd dolláros megállapodás tervéről szóltak, de Szerhij Tyihipko miniszterelnök-helyettes Washingtonban már csak 12 milliárd SDR-ről, azaz 7,89 milliárd dollárról beszélt, s ebből nem egészen kétmilliárd dollár lenne új pénz. (Az SDR az IMF elszámolási egysége.)

A 2008 novemberében szerzett 16,4 milliárd dolláros, tavaly ősszel felfüggesztett IMF-hitelkeret át nem utalt maradékát szeretné tehát most elsősorban megkapni az ukrán kormány, ez körülbelül hatmilliárd dollár lenne, és ezt fejelnék meg az említett további kétmilliárddal.

Az ukrán kormány úgy érzi, hogy az új készenléti hitelkeret feltételeit gyakorlatilag teljesítette: elkészítette az idei költségvetést, a tervezetet kisebb módosítások után a parlament elé terjeszti, amint Mikola Azarov miniszterelnök a hét végén közölte. A kormányfő szerint ellentételezték a szociális támogatások növelése okozta kiadási többletet, egyebek között a nyugdíjak felső határának megállapításával és különféle luxusadók bevezetésével. A legnagyobb pozitív tétel azonban bizonyára az, hogy a múlt héten Oroszország 30 százalékos engedményt adott a földgáz árából cserébe a krími orosz flottabázis bérletének huszonöt éves meghosszabbításáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.