A piac nyárig türelmes lesz

A fordulatos görög história ad most irányt a pénz- és tőkepiacoknak, a magyar választási eredményt csöndben nyugtázzák a befektetők, de ennek érdemi hatása nem sok lesz – állítja Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki az első fordulót követően is megosztotta lapunkkal piaci várakozásait.

Akkor 267 körüli árfolyamról a 263–265 közötti szintre erősödött a forint, az állampapír-piaci hozamok is estek, ám ez átmenetinek bizonyult. A főleg külföldi befektetők ugyanis több figyelmet szenteltek a Balkán déli részén zajló válságnak. Barcza György kicsivel nagyobb szerepet tulajdonít a magyar belpolitikai történéseknek, a K & H elemzője az első napokban erősödést vár mind a forintpiacon, mind a tőzsdén.

Minden törékeny – ez is fontos megállapítása a szakembereknek. A görögök azzal, hogy megegyezésre jutnak a megsegítésükre szánt hitelkeretről, stabilizálhatják a gazdaságukat, ám ez csak átmeneti időre szól. S akkor még nem tudni, miként reagál a görög közvélemény, az eddigi megszorításokat is utcai megmozdulások kísérték. A hitel feltételéül szabott, egyelőre nem ismert intézkedések újabb megmozdulásokhoz vezethetnek, amelyek megingathatják az éledező bizalmat.

A piactól megkapja a 100 napos türelmet az új kormány, de legkésőbb július táján már muszáj lesz előállni az új makropályával – véli Török. Akkorra tisztázni kell az idei és a jövő évi államháztartással kapcsolatos fideszes terveket, s dűlőre kell jutni a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az EU-val. Barcza szerint erre akár ősz közepén is sor kerülhet, szerinte a piac bizalma kitart a jelenlegi hitelprogram októberi kifutásáig. Nem mellékesen az őszi önkormányzati választások miatt sem feltétlenül érdeke a Fidesznek, hogy idő előtt előálljon terveivel. Az ország adósbesorolására a választás eredménye nem, csak az új kormány gazdaságpolitikája lesz hatással – ebben egyetértenek a szakértők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.