Ráncfelvarráson a százdolláros

Új biztonsági elemekkel zsúfolják tele a külföldi hamisítók körében a legnagyobb népszerűségnek örvendő 100 dolláros bankót, amelyet Ben Bernanke jegybankelnök és Timothy Geithner pénzügyminiszter mutatott be.

A cél, hogy ismét több lépéssel a hamisítók előtt járjanak, az első értékelések szerint sikerült. Az új zöldhasút jövő februártól bocsátják ki.

A bankót ugyanúgy Benjamin Franklin természettudós-politikus-államalapító portréja díszíti, igaz, a korábbinál nagyobb méretben. Új elem viszont a bankót középtájt átszelő kékes színű térhatású csík, amelyen – különböző szögből nézve – mozgó százas számjegyek és harangok kombinációja tűnik fel. Mellette elhelyeztek egy szintén harangot ábrázoló, köröm nagyságú képet, amelynek színe a rézvörösből zöldbe megy át, ahogy mozgatják a bankjegyet.

Franklin képmása vízjelként is visszaköszön, és UV-fényre feltáruló biztonsági szál is nehezíti a hamisítók dolgát. A jobb alsó sarkot kibérelő 100-as számjegy is színváltó. Feladták tehát a leckét a százasok hamisítását csaknem tökélyre fejlesztő észak-koreaiaknak, akik – washingtoni remények szerint – leragadnak a továbbra is forgalomban maradó régi típusú bankók kopírozása mellett. A statisztikák szerint egyébként – értékben kifejezve – minden tízezredik dollár hamis. A tízéves fejlesztőmunka eredményeit felvonultató új zöldhasú megjelenésekor világszerte 6,5 milliárd darab régi százas lesz forgalomban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.