Bankadó és büdzsébemutató Madridban

Fizessen, aki a bajt okozta – ebben egyetértenek az uniós pénzügyminiszterek, de vita tárgya, mégis hogyan. Akárcsak a büdzsék nemzeti parlamenti elfogadását megelőző uniós bemutatását illetően: a gazdaságpolitikai koordinációt erősíteni kell, de a büdzséknek legfeljebb a főbb vonalait lehet egyeztetni.

Az uniós pénzügyminiszterek madridi informális találkozóján, szombaton már a szakmai kérdésekkel egyenrangú problémává vált, hogyan utaznak haza a résztvevők. Draghi olasz jegybankelnök örült, hogy az itáliai légtér még nyitva volt, de Lagarde francia pénzügyminiszter igyekezett vonatra váltani, míg azon – immár peches – újságíróknak, akik Brüsszelből még csütörtök délelőtt el tudtak repülni Madridba, most buszokat bérelt a spanyol elnökség vasárnap délutáni indulással, fejenként százeurós költséggel.

Trichet és Salgado a hétvégi pénzügyminiszteri csúcstalálkozón – keresik a közös hangot
Trichet és Salgado a hétvégi pénzügyminiszteri csúcstalálkozón – keresik a közös hangot

A költségek, pontosabban a kiadások a vita szakmai részét is uralták, hiszen az Európai Bizottság, amely értékelte a huszonhetek stabilitási és konvergenciaprogramjait, úgy találta, hogy az irány ugyan megfelelő, de a kormányok a 2011–2013-as időszakra nem terjesztettek elő igazán konkrét lépéseket a deficit csökkentésére. Jobban állnak azok az országok, ahol szigorúbb kiadási szabályok befolyásolják a költségvetési tervezést.

A koordináció erősítésének szükségességét a görög válság, s a középtávon lényegében nem elfogadható büdzsék vetik fel: Athén lazasága súlyos helyzetet idézett elő az egész eurózónában, a hozamok minden tagállam számára emelkedtek. Ezért állt elő a bizottság nevében Ollie Rehn pénzügyi biztos azzal az ötlettel, hogy az uniós tagországoknak – s különösen az euróövezetieknek – a nemzeti parlamenti szavazás és vita előtt be kéne mutat niuk a költségvetésüket, hogy a többiek azt véleményezzék. Uniós nyelven „az európai dimenziót” így vinnék bele a tagállami költségvetési folyamatba.

Ám a találkozó szombati zárása után Salgado spanyol pénzügyminiszter azt mondta, csupán a főbb irányvonalak egyeztetéséről lehet szó, nem pedig a büdzsék nagyító alá helyezéséről. Az pedig fel sem merülhet, hogy a nemzeti parlamentek által elfogadott tagországi költségvetési törvényt Brüsszelben megvétózzák. A részletes javaslat május 12-re készül el, azt követi majd a vita a pénzügyminiszteri testületben. A jobb gazdaságpolitikai összhang megteremtésében a huszonhetek körében és különösen az eurózónában egyetértés tapasztalható, de a részletekről még hosszú alkudozás várható.

Nagyjából ez jellemzi egyébként a bankadóról szóló disputát is: szükséges, hogy a bankok hozzájáruljanak egy válságalaphoz, de ez nem jogosíthatja fel őket nagyobb kockázatvállalásra. Másrészről – figyelmeztetetett Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke –nem kéne megfojtani az éledező európai gazdasági fellendülést a bankok túlterhelésével. Hiszen a tőkekövetelmények is szigorodni fognak, s ha ezt megfejelik még egy adóval, akkor aligha növelik a pénzintézetek hitelezési kedvét. Ráadásul, az egésznek csak akkor van értelme, ha a G20-ak közelgő értekezletein globális megoldásra jutnak. Ami nem lesz könynyű, mert az amerikai kormány terve – az eltérő számviteli szabályok miatt – nagyobb terhet rakna az európai bankok nyakába, s az unióban ezt már eleve sérelmezik.

Az már most látszik, hogy az EU-ban jogalkotási javaslat csak jövőre várható ebben a témában. Ugyanakkor az EU spanyol elnöksége nevében Salgado jelezte, folytatni kell a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformját, tovább arányosítani a kvótákat a tagországok világgazdasági súlyának megfelelően, s a népes európai képviseletet is át kell gondolni, egyszerűsíteni kell.

A görögök még pénteken, az eurócsoport ülésén kerültek szóba, a hétvégén a figyelmet már az kötötte le, hogy Papandreu miniszterelnök Athénban azt mondta, még hetekbe telhet, mire eldől, kormánya igényli-e az eurózóna és az IMF által felkínált hitelkeretet. További egyeztetések hétfőn kezdődnek, ha a szakértők eljutnak Athénba. (A spanyol elnökség lemondta az agrárminiszterek hétfőre, Luxembourgba tervezett találkozóját.) A görög kormány 20-án készül újabb kötvénykibocsátásra, majd május végén. Közben a német pénzügyminiszter megnyugtatta honfitársait: nem kell a büdzsét átírni, ha Athén kér a hitelkeretből, mert a pénzt az állami fejlesztési bank adná, az állam garanciájával. Berlinre az eurózóna által felajánlott 30 milliárd euróból 8,5 milliárd jutna, a háromévesre tervezett támogatási program első évében.

Kiemelt témák

- Költségvetés: a parlamenti jóváhagyások előtt Brüsszel még ránézne az előterjesztésekre, de érdemben nem nyúlhatna bele. A főbb irányvonalakat egyeztetnék.

- Bankadó: globális megoldásnak tekintik, de csak óvatosan nyúlnának hozzá, hogy ne fojtsa meg az éledező gazdaságot. Arra is figyelni kell, hogy az amerikai szabályok miatt nagyobb teher jutna az európai bankokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.