Díjnyertes panelplasztika

Idén először kaptak külön kategóriát a panelházak az Év homlokzata pályázaton. A felújított házgyári épületek közül csak egyet díjaztak, de mindegyik benevezett felújításnak nagy jelentősége van saját környezetében.

Több mint kétszáz pályamunka érkezett tavaly az Év homlokzata pályázatra, amit kétévente hirdetnek meg, és immár ötödik alkalommal díjaznak több kategóriában. A versengés népszerűségét és elismertségét jelzi, hogy az előző kiírásra még csak száz épületet neveztek be, ami éppen fele a mostaninak. Mint a pályázat alapító és fő támogató cége, a Baumit Kft. ügyvezetője, Illy Gábor megfogalmazta: most, egy visszaeső piacon még jobban látszanak a minőségi építkezések.

Az öt kategóriában – családi ház, társasház, középület, panelfelújítás és műemlék – meghirdetett verseny célja, hogy ötletekkel és követendő mintákkal szolgáljon széles körben. A legnépszerűbb a családi házak és a középületek kategóriája, bár az idén először önállóan megméretett panelekből is majdnem húsz nevezés érkezett. A tervezők és a kivitelezők, illetve tulajdonosok egyaránt neveznek, a megvalósult homlokzatok azonban a tervezőés akivitelezőközösmunkáját dicsérik. No meg a megfelelő anyagválasztást. A panelfelújításoknál piacvezető termékforgalmazó Baumit vezetője ugyanis úgy látja, hogy a nagy projekteknél a kíméletlen árverseny elsőként a felhasznált anyagok minőségének rovására megy. Holott a korszerű, minőségi anyagok időállóbbak az olcsóknál, sőt ma már öntisztuló homlokzatokhoz is kapható speciális anyag, ami a szennyezett levegőjű városokban a homlokzatokat elcsúfitó kosz ellen olcsóbb védekezés lenne, mint a teljes felújítás.

Az Év homlokzatának címéért versengő pályamunkákról független szakmai zsűri dönt, és a bírálat elsődleges szempontjai közé tartozik, hogy az épület formájához képest milyen a homlokzat színe, textúrája és rajzolata, az anyagválasztás harmonizál-e a nyílászárókkal, a felület tagoltságával, méretével. A homlokzat egy épület legfeltűnőbb eleme, és meghatározó jelentősége van az utca arculatára. A versenynek önmagán túlmutató jelentősége van. Nem titkolt szándék, hogy a díjazott pályaművek ízlést formáljanak, és követendő példákat jelentsenek.

A panelkategória fontosságát hangsúlyozva kiemelték: a felületek hatalmas mérete miatt a homlokzati megoldások tízezrek esztétikai komfortérzetét javíthatják egy-egy városrészben. A panelprogram keretében megvalósuló beruházások ezért nem csupán hőszigetelési, vagyis energetikai szempontból fontosak, hanem a környék arculatára gyakorolt rendkívül jelentős hatásuk miatt is. A benevezett panelek közül a kategórianyertes angyalföldi házról a bíráló azt mondta: érdekes kísérlet, mert színtervében nincs hagyományos rajzolat, a megvalósítás pedig komoly kivitelezői fegyelmet követelt. Ugyancsak díjat kapott a paksi Szent Erzsébet utcai „Tulipános” panel, ami hajdan óriási vitákat váltott ki. A homlokzatfelújítás során az eredeti rajzolat visszaköszön, amit immár a helyi érték védelmeként értékeltek.

A zsűri külön értékelte, hogy az adott homlokzat összhangban áll-e a szomszédos épületekkel. Ez különösen fontos volt olyan pályamunkák esetében, amelyek egy történelmi képbe illeszkedő, új látványelem megjelenéséről szóltak.

A műemléki homlokzatok esetében új szempontként jelent meg, hogy a felújítás megtervezése során figyelembe vették-e a történelmi épületet megalkotó elődök szándékait. Műemlék kategóriában a hajdúböszörményi református templom, középületek közül a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola kivitelezése nyert. A családi ház kategóriában egy alsóörsi, különleges megjelenésű ház, társasházak közül meg egy pasaréti bauhasos stíluselemekkel épült villa lett a befutó.

Az Év homlokzata panelkategóriában az angyalföldi Tomori Pál utcában
Az Év homlokzata panelkategóriában az angyalföldi Tomori Pál utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.