Megfelezte a válság a hazai műtárgypiacot

Megszenvedte a hazai műkereskedelem a pénzügyi válságot, amelyre a piac szereplői eltérő módon reagáltak. Két éve még közelítette a tízmilliárd forintot a nyilvános aukciók forgalma, míg tavaly ennek a felét sem érte el.

A legnagyobbként nyilvántartott, két évvel ezelőtt hárommilliárd forint feletti forgalommal listavezető Kieselbach Galéria 2008 decembere óta nem lépett színre, azóta a nyilvánosság helyett az intimitást választották, és kizárólag a galériás értékesítést favorizálják. Hogy milyen sikerrel, arról nem hajlandók részleteket elárulni, pedig a falakon valóban elismerésre méltó, kiemelkedő darabok lógnak, amelyek jelentős gyűjteményekből kerültek hozzájuk. Tavaly tavaszszal Bedő Rudolf kollekciójából rendeztek nem titkoltan eladási céllal kiállítást, késő ősszel pedig a Szezon legjobb képei címmel állították össze azt a kiállítást, amelynek java most is a galéria falát díszíti. Cserélődnek is a kirakott alkotások, eladtak belőlük szépen, de hogy mit és mennyiért, arról nem nyilatkozott Kieselbach üzleti partnere, Einspach Gábor.

Nincs most megfelelő hangulat a nyilvános aukciókhoz, a hagyományos galériás tevékenység alkalmasabb a műtárgyak értékesítéséhez – állítja a szakértő. A Kieselbach Galéria a jelen helyzetet átmenetinek ítéli, egyfajta felkészülési időszaknak, kiállítások rendezése, könyvek kiadása köti le figyelmüket, miközben nem zárják ki „már a közeljövőben” az aukciós megjelenést sem. Időpont még nincs, és bár a gyűjtők nem sietnek most piacra dobni az igazán kiemelkedő darabokat, áruhiánytól sem tart Einspach Gábor.

A versenytársak a jelek szerint másként ítélik meg a lehetőségeket, a Falk Miksa utca két másik nagyja, a Virág Judit- és a Nagyházi Galéria nem hátrált, és a Belvedere, illetve a Polgár Galéria is fontosnak tartotta az aukciós szerepkör megőrzését. Rajtuk kívül több kisebb galéria is vállalta tavaly a megmérettetést, ki kevesebb ki több sikerrel. Volt, aki végül a redőny lehúzására kényszerült, köztük például a Belvárosi- vagy a Ferenczy Aukciósház, míg mások számításai nagyjából bejöttek, így például a főként grafikákat értékesítő Arte Galéria tulajdonosa Marsó Dia sem panaszkodik. Náluk egyébként tavaly négy grafikai és egy festményaukciót rendeztek, melyeken átlag 65 százalékban találtak gazdára az eladásra kínált tételek. Biztató volt első idei árverésük is, és terveik szerint júniusban ismét porondra lépnek. Marsó Dia szerint a közepes kvalitású művekből túlkínálat a jellemző, míg a kiemelkedő alkotások csak elvétve kerülnek a piacra. A galériatulajdonos egyúttal megfontoltságra inti a vásárlókat, mondván, sok az áru, és ez sok hozzá nem értőt hoz lázba, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Egy jó üzlethez nélkülözhetetlen a szakértő –figyelmeztet.

Nagyháziék, akik május végén megrendezik szokásos háromnapos monstre árverésüket, a napokban tesztelték a pia cot egy kisebb rendezvényen. Mint Soóky Marietta, Nagyházi társa és felesége beszámolt róla: a kalapács alá került közepes minőségű festmény- és a jobb darabokat is tartalmazó műtárgykollekció java korrekt áron gazdára lelt. Az évek óta átlag 700 millió forint feletti forgalmat bonyolító galéria tavaly 500 milliós értéket kalapált csak el, ám Soóky Marietta optimista, szerinte már idén közelítik az árak a reális szintet. Ami a műtárgybefektetés felsőbb kategóriáját érinti, Soóky Marietta úgy véli, a piacnak nem tesz jót az áruért rivalizáló kereskedők licitje, gyakran minden józanságot nélkülöző árakkal kábítják a beadókat, akik azután csalódnak, majd házalnak el nem adott értékeikkel, hogy azután szembesüljenek a realitásokkal.

Nem térítették el a nehézségek Virág Juditot és társát, Törő Istvánt sem. Árvereztek tavaly, ha kevesebb alkalommal is: mindössze háromszor és a szokottnál kisebb tételszám került kalapács alá. Idén májusban is megrendezik hagyományos tavaszi aukciójukat, rácáfolva a találgatásokra, hogy esetleg ők sem vállalják a nyilvános megmérettetést. A piaci folyamatok nem annyira negatívak, hogy ne lehetne eredményes aukciókat rendezni. Véleményünk szerint, ez nem egy opcionális döntés, ha nincs más egyéb kizáró tényező, akkor kötelességük aukciót rendezni. – Természetesen tájékoztatnunk kell a tulajdonosokat és a gyűjtőket is a megváltozott körülményekről és indokolt esetben kivárást javasolunk – fogalmazott Törő.

AVirág JuditGalériánál 2008-ban még csak enyhe volt a forgalomesés, akkor 2,5 milliárdot jelzett a galéria mérlege, 2009-ben viszont – igaz, darabszám tekintetében is jelentős visszaesés mellett – 1,2 milliárdhoz közeli értékre zsugorodott az összérték. Ígéretes volt egyébként az elmúlt év utolsó rendezvénye, pedig még a rendkívüli havazás is nehezítette helyzetüket. A felkínált százhatvan tételből húsz maradt vissza, a bevétel közelítette a félmilliárdot és óriási volt a licitáló kedv. Idén már növekvő nagyságrendre számít a galériatulajdonos, aki szerint két-három év kell az árszínvonal regenerálódásához.

Válság előtti Kieselbach-aukció. Szünetet tartottak
Válság előtti Kieselbach-aukció. Szünetet tartottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.