Kiürül a kassza az év végére?

– A költségvetési hiány kérdését szikáran és röviden el lehetne intézni azzal, hogy a kormány beismerte, az ország rendkívül rossz helyzetben van. Az első negyedév végére már a hiány háromnegyede halmozódott fel.

Ez is azt bizonyítja, hogy a költségvetés tele van trükkökkel, kiürítik a kasszát, mire a következő kormány hivatalba lép – mondta tegnap Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője arra reagálva, hogy Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára ismertette az államháztartás főbb számait. Szijjártó szerint lehet trükközni azokkal a kimutatásokkal, amelyekkel az államtitkár is próbálkozott, de a kormányzás minősége és az ország állapota 2010-ben „ég és föld” a 2002-eshez képest. Oszkó Péter pénzügyminiszter a fideszes politikus kormányzást érintő megjegyzésére nem reagált, ugyanakkor leszögezte: ha egy válság sújtotta évben csaknem ugyanazt a hiányszintet lehet tartani, mint akkor, amikor növekedésben van a gazdaság, az nem negatív a kormányzati munkára nézve.

Szijjártó Péter szavai szerint az államadósság mértéke például most meghaladja a 80 százalékot, a munkanélküliség pedig 16 éves csúcson van. Mire az új kormány átveszi az ország irányítását, az államkaszsza kiürül, és ezt nehéz lesz másnak minősíteni, mint vészhelyzetnek. A pénzügyminiszter erre reagálva kijelentette: a költségvetési hiányt illetően az elemzők tizedszázalékos kockázatokat látnak. Ezek ismeretében áprilisban olyat mondani, hogy decemberre tarthatatlanná válik a költségvetés, komolytalan állítás. A következő kormány az év nagyobb részéért fog felelni.

Szijjártó Péter egyébként nem zárta ki rendkívüli intézkedések életbeléptetését, ha azt tapasztalják, valóban kiürült az államkassza. – Vészhelyzetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni. El kell zárni a korrupciós csatornákat, fel kell számolni a BKV-típusú szerződéskötéseket, és villámgyorsan vissza kell szerezni a jogellenesen kifizetett végkielégítéseket. Mindemellett stratégiai intézkedésként be kell indítani a gazdasági növekedést – fogalmazott. Lapunk kérdésére, hogy vészhelyzet esetére tervezik-e állami beruházások befagyasztását, Szijjártó Péter nemmel válaszolt.

Arra a felvetésre, miszerint előfordulhat-e az, hogy az új kormány megpróbálja növelni a hiánycélt, Szijjártó Péter közölte: először is abból kellene kiindulni, mekkora a hiány, hiszen jelenleg nehéz megmondani. Abban nincs vita, hogy a kormány által prognosztizált 3,8 százaléknál magasabb – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az MNB inflációs prognózisából az olvasható ki, hogy legalább hét százalék lesz a hiány. A következő kormánynak sokfajta célja lehet, de hiánycélja biztosan nem – szögezte le a fideszes politikus.

A Fidesz szerint a hiányt befolyásolja az állami vállalatok szükségszerű konszolidációja is. A tárcavezető erre úgy reagált, hogy a cégek vesztesége több év, esetenként évtized alatt keletkezett, azt tehát nem szabad egy kormányra hárítani. Kérdésünkre elmondta: megtörténhet a konszolidáció akár egyszerre is, amennyiben erre van költségvetési mozgástér, de 2010 biztosan nem ilyen év lesz. Elsődleges feladatnak egyébként is a cégek átszervezését, azok gazdálkodásának rendbetételét nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.