Az export húzza az ipart

A KSH adatai szerint februárban 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest.A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben, elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében volt megfigyelhető gyarapodás.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása például 29,6 százalékkal nőtt. (Üröm az örömben, hogy az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.)

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank makroelemzője az MTI-nek elmondta: az előzetes adatokhoz képest nem okoztak meglepetést a most közölt részletes számok, amelyekből jól látható, hogy elsősorban az exportértékesítés, azon belül pedig az autóipari kivitel bővülése húzta fel a termelést. Hangsúlyozta: ez az ágazat elsőként érezte meg a válságot, ugyanakkor a mostani termelésnövekedés nemcsak a bővülő értékesítési lehetőségeknek, hanem elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető. (Vagyis csak a tavalyi azonos időszak rossz teljesítményéhez képest számottevő a növekedés.) A szakember szerint az év további részében, bár korlátozott mértékben, de stabilan nőhet az exportértékesítés, ugyanakkor az ipari termelés volumenének változása követheti a hullámzó bázisadatokat. Emiatt márciusra például éves összevetésben csökkenő ipari termelésre számít Török Zoltán.

Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban továbbra is a külső kereslet élénkülésének köszönhető az ipari termelés bővülése, míg a belső kereslet, bár kissé javult, de továbbra is nyomott. Pozitívumként értékelte, hogy az exportrendelések jelentősen nőttek februárban. Az elemző szerint idén folytatódik a válságból való kilábalás az iparban, és decemberben éves alapon tíz százalék körüli növekedés várható. Hozzáfűzte: az év eleji adóváltozások segíthetik a belföldi kereslet élénkülését.

Messze a várakozások felett teljesített februárban az euróövezeti ipar: januárhoz képest 0,9 százalékkal bővült a termelés. Az éves szintű növekedés 4,1 százalék volt, ez 2008 áprilisa óta a legnagyobb érték. (Az elemzők csak 0,1 százalékos havi és 2,7 százalékos éves emelkedést vártak.) Az EU egészében a havi növekedés 0,7 százalék volt, míg éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a termelés. Németországban a bővülés átlag feletti volt, tavaly februárhoz képest 6,8 százalékkal emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.