Kormányváltás: közszolgák az álláspiacon

Minden korábbinál nagyobb átrendeződés várható a közszférában, a következő kormány más felállásban, más üzenettel és más emberekkel akarja megvalósítani elképzeléseit. Várhatóan nem csak a felső vezetőket menesztik, az alsóbb szinteken dolgozók sincsenek biztonságban. Az álláspiacon már megjelentek a közszolgák.

Létszámcsökkentés, átszervezés, kiszervezés, leépítés – bőven lesz indok arra a tisztogatásra, ami a következő hónapokban vár az államigazgatásban dolgozókra. A Fidesz nem árul zsákbamacskát, egyértelművé tette, rendet kíván tenni a közszférában. A kérdés csak az, milyen mélységig nyúl le. A korábbi választásoknak elsősorban a politikai pozíciókat betöltők, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a főosztályvezetők estek áldozatul, az alacsonyabb szinteken, kormányokon átívelő idők óta dolgozókat nem zargatták. Azt, hogy most magában a közszférában dolgozók is komolyabb átrendeződésre számítanak, az is jelzi, hogy már hónapokkal ezelőtt elkezdtek a lehetséges állások után tapogatózni. Akkor még csak inkább informális szinten történt az érdeklődés, mára azonban konkrétan megjelentek a piacon. Többen olyan munkákra is jelentkeznek, amelyekre életrajzuk alapján nem is alkalmasak. Sokan vannak olyanok, akiknek kapcsolatok, nyelvtudás és szakértelem nélkül nehéz felvenniük a kesztyűt a versenyszférában tapasztalatokat szerzett állástalanokkal, akiket a válság miatt bocsátottak el, és akiket a gazdasági helyzet javulásakor vélhetően előbb vesznek vissza a cégekhez, mint hogy egy volt közszolgát alkalmaznának.

Az egyes minisztériumokban, állami intézményekben nincs túl jó hangulat, a bizonytalanság rányomja a mindennapokra a bélyegét. Igazi szakmai munka a legtöbb helyen már nem is folyik, nem készülnek törvényjavaslatok, nem kezdenek bele stratégiai tárgyalásokba, a minisztereket nem interpellálják a parlamentben, így nem kell számukra válaszokat gyártani. Leginkább az átadásátvétellel kapcsolatos ügyeket intézik, ami egyébként ipari mennyiségű feladatot ad. Az államigazgatás lelassult, magának a kormánynak is sokkal nehezebb a dolga, amikor valamit végre akar hajtatni. Ezt persze nyíltan senki sem ismeri be.

– A tárcáknál dolgozók nemcsak a választások miatt féltik az állásukat, de évek óta szinte folyamatosan veszélyben vannak a költségvetési megszorítások miatt – mondta lapunknak Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke. Nincsenek illúziók sem, Magyarországon zsákmányrendszer uralkodik, a fontos helyeken biztosan kicserélődnek az emberek, hiszen ezt kívánja az új politikai rend. Azzal nincs is baj, ha a politikai pozíciókban levők változnak –mondja az elnök. Ott kezdődik az igazi probléma, ha a szakmai apparátuson is komoly érvágás esik, amikor olyan embereket küldenek el, akik több kormányt is kiszolgáltak már.

– Abban ne legyen kétsége senkinek, hogy a megszokottnál nagyobb átrendeződés lesz az államigazgatásban. Várhatóan nemcsak vezetői szinten, de alsóbb beosztásokban dolgozók is áldozatul fognak esni a cseréknek, átszervezésnek, leépítéseknek – mondta Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A majdan elküldöttek helyzetét nehezíti, hogy az általános nézet szerint az állami szektorban nem számít a tudás, négy órakor kiesik a toll az emberek kezéből, bár az is igaz, hogy nem is motiváltak a közalkalmazottak, hiszen senki sem kéri tőlük számon. A végzettségükkel is vannak problémák, hiszen sokaknak középfokú iskolája van, amely mellett az adott államigazgatásimunkához szükséges tanfolyamokat, vizsgákat tette le, ami a versenyszférában nem ér semmit. Sok vállalat pedig eleve nem akar arra pénzt és időt áldozni, hogy átképezze ezeket az embereket, ha a piacról is találmegfelelő tapasztalattal rendelkező jelentkezőt.

– A piacon egyébként már megjelentek a közszférából az álláskeresők – mondta Csaposs Noémi. Már csak azért is, mert sokaknak határozott idejű, a jelenlegi kormány regnálására szóló szerződésük van. Mások még mindig tapogatóznak, és csak azt követően akarnak a versenyszférában elhelyezkedni, hogy megkapták a végkielégítésüket. A tapasztalatok szerint a közalkalmazottak, főleg azok, akik nem valami speciális, piacképes területen dolgoztak, nem beszélnek nyelveket, az olyan állásokra is beadják jelentkezésüket, amiknek – már a felhívásból is látszik, hogy – nem felelnek meg.

A pénzügyminisztérium dolgozói például picit jobb helyzetben vannak az átlagnál, hiszen lehet belőlük elemző, könyvvizsgáló, pénzügyi tanácsadó, elhelyezkedhetnek könyvelőirodáknál, lehetnek adótanácsadók. Ennél jobb esélyük az elhelyezkedésre már csak a felső vezetőknek van. Egy miniszter, egy államtitkár, de még egy főosztályvezető is általában személyre szólóan kap állásajánlatot, ahol aztán számítanak kapcsolatrendszerére. A többség már hónapok óta tudja, hol folytatja.

A Pénzügyminisztérium apparátusa az egyik legstabilabb, a választások idején általában ennél a tárcánál jellemző a legkisebb átrendeződés – mondta Pichler Ferenc, a tárca kabinet- és sajtófőnöke. Ennek alapvető oka, hogy a minisztériumban speciális szakértelemre épülő munka folyik, és ha valakit elküldenek, azt nagyon nehéz gyorsan, megfelelő szakemberrel pótolni. A tárcánál most sem áll a munka, elsősorban az elfogadott költségvetés végrehajtásán dolgoznak. Emellett más folyamatos munkát adó feladatokat is el kell látni, előkészületben van a következő konvergenciaprogram, a választás után ismét érkezik az IMF–EU-delegáció a készenléti hitellel kapcsolatos vállalásokat ellenőrizni, hamarosan aktuális lesz a tavalyi évi zárszámadás beadása, kezdődik a következő évi költségvetés előkészítése – sorolta Pichler Ferenc. Természetesen a hírek a tárca dolgozóihoz is eljutnak, így például téma a falak között, hogy vajon a következő kormány megtartja-e a Pénzügyminisztériumot, vagy helyette egy költségvetési hivatal áll fel – mondta a sajtófőnök. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az országgyűlési választásoktól függetlenül folytatja a munkatervében szereplő feladatok előkészítését és végrehajtását – mondta Pintér Gyöngyi Tünde sajtófőnök. Így természetesen vannak olyan tervezetek is, amelyek elfogadása átnyúlik a következő kabinet ciklusába. Ugyanakkor a válságkezelő kormány több tekintetben is döntési moratóriumot vezetett be annak érdekében, hogy az új rezsim mozgástere ne szűküljön. A tárca személyi állományában a megszokottól eltérő változás ez idáig nem történt – tudtuk meg.

Sokan lesznek majd, akiknek lefelé vezet az út
Sokan lesznek majd, akiknek lefelé vezet az út
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.