Bajnai: Letettük az alapokat

A válságkezelő kormány elvégezte, amit vállalt, az ország tartós növekedési pályára állítása már az utódára marad – jelezte Bajnai Gordon miniszterelnök üzletemberek előtt. A kormányfő figyelmeztetett: az új kabinetnek nincsen választása, a megkezdett útról nem térhet le.

Kevesen hitték volna egy évvel ezelőtt, hogy 310 helyett most 265 forint lesz az euró, az alapkamat a felére csökken, és meg tudunk tartani százezer veszélyeztetett munkahelyet – kezdte beszédét Bajnai Gordon miniszterelnök a Magyarországi Vállalatvezetők Fórumának (HBLF) üzleti ebédjén. – Pedig így lett, a válságkezelésre vállalkozó kormány végrehajtotta, amit kitűzött maga elé: a társadalmi áldozatvállalás és a világgazdasági helyzet pozitív irányú változása következtében visszatért a nemzetközi bizalom, látványosan javult az egyensúly és a növekedési kilátások – mondta a kormányfő.

A bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékának megfelelő takarékossági intézkedések mellett három területen kezdődtek meg a tíz éve halogatott strukturális reformok. A nyugdíjrendszert átalakították, a fedezet nélkül folyósított 13. havi nyugdíjat kényszerűségből eltörölték, 30-40 évre előre stabilizálva ezzel a rendszert. Adóreformot hajtottak végre a munkát terhelő költségek csökkentésével ösztönözve a foglalkoztatást. Harmadikként a szociális rendszerhez is hozzányúltak, a munkavállalás irányába terelve a polgárokat.

2012-től beérnek a jelentős áldozatokat követelő intézkedések, de nem szabad elkényelmesedni, a versenyképességünk fokozása érdekében még rengeteg a tennivaló – figyelmeztetett a miniszterelnök. A következő kormánynak az adóreform folytatását, a korrupció elleni fellépést és a munkahelyteremtést kell szem előtt tartania – üzent követőjének Bajnai.

A mohóság és a félelem között mozgó inga kilendült előbbi irányába, de túl nagy lendülettel tért vissza, így a válság utáni rendkívüli óvatosság erősen lelassította a globális növekedési folyamatokat – érzékeltette a mára kialakult helyzetet a miniszterelnök. A világgazdasági környezet nehezebb lesz, a verseny fokozódik – tette hozzá –, s nemcsak a megrendelésekért, de a hitelforrások megszerzéséért is meg kell küzdenie az országnak és vállalatainak. Bajnai szerint a következő 4-5 évben a globális növekedés nem tér vissza a válság előtti ütemhez, mert a vezető nagy gazdaságok, élükön az Egyesült Államokkal, a saját maguk által felépített adóssághegyek elbontásával lesznek elfoglalva. Úgy vélte, az feltétlenül könnyebbséget jelent a számunkra, hogy a költségvetésünk rendbetételével lépéselőnyre tettünk szert riválisainkkal szemben, és ezt ki kell használnunk.

A következő kormánynak folytatnia kell a szigorú költségvetési politikát, az idén tetőző államadósság törlesztését. A már említett reformok mellett végre kell hajtani a közigazgatás, az önkormányzati rendszer átalakítását, látványosan csökkenteni kell a bürokráciát – sorolta az örökül hagyott feladatokat a miniszterelnök, aki négy kiemelt területet ajánlott a Fidesz figyelmébe, amelyeken további tudatos fejlesztéssel sikereket lehet elérni. Ez a járműgyártás, a logisztika, az informatika, valamint a gyógyszergyártás és ehhez tartozóan a biotechnológia. Másik három területen – a turizmusban, az agrárgazdaságban és az építőiparban – is komoly lehetőségeket vázolt fel Bajnai Gordon, utalva arra, hogy a munkahelyteremtés ezekben az ágazatokban a legkönnyebben megvalósítható.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Czakó Borbála, a HBLF elnöke
Bajnai Gordon miniszterelnök és Czakó Borbála, a HBLF elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.