Külföldről mozgatják az árfolyamot

Nem várnak felfordulást a következő napokban a elemzők a piacokon, a magyar választás alig, inkább a lengyel katasztrófa lehet befolyással az árfolyamokra.

Nem a magyar választás eredménye mozgatja meg a következő napokban a magyar pénz- és tőkepiacokat – állították egybehangzóan a lapunk által megkérdezett gazdasági elemzők. A beszélgetés idején egyvalami volt biztos: a jócskán kinyújtott kampánycsend miatt az első forduló eredményéről elsőként a kora hajnali keléshez szokott befektetők értesülhetnek. Ezzel együtt mind Barcza György, mind Török Zoltán úgy értékelte a vasárnap történteket, hogy a lényeges kérdések többségére választ kaptunk. A Fidesz alakít kormányt, és a szélsőséges politikai erők nem nyertek akkora teret a törvényhozásban, ami indokolta volna az utóbbi napokban, főleg Londonból érkező befektetői aggodalmat.

Ami nyitva maradt, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek. Tegnap este fél tízkor még csak a közvéleménykutatók felmérése volt ismert, e szerint a párt elegendő szavazatot szerez ehhez. A befektetők szempontjából azért fontos ez, mert egy sor, az állam működését alapvetően meghatározó intézkedést csak ekkora felhatalmazás birtokában tud megtenni egy kormány (feltételezve, hogy a többi parlamenti párttól nem remélhet támogatást).

Nem hiszem, hogy a piacokat komolyabban befolyásolná az első forduló – állította Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Majd ha lesz kormányprogram, és nyilvánossá válik, mit tervez a Fidesz a gazdaságban, akkor felkelti a piac érdeklődését a magyar belpolitika. Valószínűbb azonban, hogy a lengyel légiszerencsétlenség, illetve a görög gazdaság megmentésére irányuló, egyre részletesebb tervek, valamint az Amerikából elindult újabb optimista hangulat lesznek hatással az árfolyamokra az előttünk álló időszakban. A lengyel balesetben nemcsak az államfő, Lech Kaczinsky vesztette életét, hanem az ottani jegybank vezetője Slawomir Srkzypek is. Ennek következményeire, a lengyel monetáris politika alakulására jobban odafigyelnek most a befektetők. A bizonytalanság negatívan befolyásolja a hangulatot, ugyanakkor a görögökről, illetve a tengeren túlról érkező jó hírek épp ellentétes hatást váltanak ki – mondják a szakértők.

Amíg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) védőernyője jótékonyan borul a magyar gazdaságra, nem fognak kapkodni a pénzpiacokon – ebben is megegyeznek a vélemények. Az új kormány által folytatandó gazdaságpolitikáról azt gondolja Barcza György, a K & H elemzője, hogy vegyesen fogja tartalmazni a megszorításokat és a növekedést serkentő lépéseket. Utóbbi – ha sikeres – nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kinőjük a költségvetési hiányt és az adósságot (a bevett statisztika szerint egy ország teljesítményének elbírálásakor a bruttó hazai termékhez mérik ezeket a mutatókat, és ahogy ez a viszonyszám emelkedik, a változatlan mértékű hiány, vagy adósság aránya úgy csökken). A szakértő megosztotta velünk meglepőnek mondható véleményét, ő milyen intézkedéseket tartana a legsürgetőbbnek, hol van szerinte szükség gyökeres változásokra. Nem az önkormányzatokat, nem is az egészségügyet említette: a korrupció visszaszorításában látja a magyar gazdaság sikerének zálogát. Régiós példát is hozott, a már említett Lengyelországét, ahol ettől kapott lendületet a gazdaság.

Orbán Viktor gyűrűbe fogva – sokan várják kíváncsian a leendő kormány programját
Orbán Viktor gyűrűbe fogva – sokan várják kíváncsian a leendő kormány programját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.