Eltűnik a tokaji jégbor és az aszúeszencia

Hamarosan elnyeri végleges formáját Tokaj-Hegyalján az a termékleírás, amelynek elkészítését az uniós bortörvény írja elő. Néhány, számunkra kedves borfajta eltűnik, de a forgalomba hozatali engedélyhez szükséges kémiai vizsgálatok száma várhatóan jelentősen csökkenni fog.

Kétéves előkészítő folyamat után úgy tűnik, hamarosan véglegessé válnak a tokaji borvidék borainak termékleírását tartalmazó szabályozási rendszer legfontosabb pontjai. A legszembetűnőbb változás az, hogy néhány borfajta eltűnik a termékpalettáról, ezek közé tartozik a tokaji aszúeszencia vagy a tokaji jégbor. Ez utóbbit ugyan továbbra is készíteni lehet, de legfeljebb zempléni jégborként hozható forgalomba, a tokaji megjelölés ez esetben nem használható. Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára tudósítónknak azt mondta: a rövidesen véglegessé váló termékleírás széles konszenzuson alapszik, mert bár elsősorban a hegyközségi tanács szőlő-bor-szakbizottsága készítette, a munkában szorosan részt vettek a különböző borászati szervezetek is. A borvidéken három körzetben termelői fórumokat is tartottak ez ügyben. A szakemberek úgy vélték: a termékpaletta túl széles, kevésbé átlátható, és nehezen kommunikálható.

Jégborok és aszúeszenciák - már nem csak itthonról
Jégborok és aszúeszenciák Fotó: Bódisz Attila

Az aszúeszencia gyakorlatilag aszúszemekből készült desszertbor, amelynek értéke puttonyszámmal már nem kifejezhető, de még nem éri el a tőle is magasabb minőségű, szintén aszúszemekből készülő, „eszencia” szintjét. A nehezen kommunikálható borfajta – amit egyébként sokan gyakran összekevernek az „valódi” eszenciával – eltűnik a kínálatból. A jégbor pedig azért nem hozható majd forgalomba tokaji névvel, mert nem erről ismert a borvidék. Ezzel együtt a különleges csemegebor piacát nem szeretné elveszíteni Tokaj-Hegyalja, de nem Tokaji, hanem Zempléni elnevezéssel árusítják a jövőben ezt a terméket. A jégbor viszonylag drága, két deciliteres mennyiségért is több mint tízezer forintot kérnek el a termelők. Az édes bor nem is készülhet minden évben, hiszen különleges időjárási körülmények szükségesek az előállításához, amely során a szőlőszemben csak a víz fagy meg, ám a benne levő cukor és oldott szilárd anyagok nem.

Jarecsni János hozzátette: a termékleírás miatt várhatóan jelentősen csökken majd a forgalomba hozatali engedélyhez szükséges kémiai vizsgálatok száma. Jelenleg mintegy húsz tesztet végeznek el egy-egy tokaji borfajtánál, amit most szeretnének az Európai Unió által kötelezően előírt ötre csökkenteni. A titkár mindezt azzal indokolta, hogy nem szeretnék jobban sújtani a tokaji borászokat az uniómás országaiban dolgozó termelőkhöz képest. A minőséget később ellenőrzésekkel is tartani lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.