Röviden

Csúcsközpontból irányít majd a Mavir

– Egyetlen kezelőközpontból fogja irányítani a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) – mondta Tari Gábor vezérigazgató. Emiatt nem lesz szükség nagyobb elbocsátásokra – tette hozzá. Jelenleg öt körzetben 26 alállomás vesz részt a rendszer üzemeltetésében. Az egyetlen központ nem jelent biztonsági kockázatot, mert egy tartalék irányító központ is létezik egy meg nem nevezett telephelyen, teljesen önálló infrastruktúrával. A Mavir a 2009. évet a tervezettnél jobb eredményekkel zárta. Az adózott nyereség 7,98 milliárd forint volt, az árbevétel pedig meghaladta a 116 milliárd forintot. (MTI)

Kevesebb vendég több adót fizetett Hévízen

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján Budapest után továbbra is Hévíz a második leglátogatottabb település, de a 2009-es adatok szerint tovább csökkent a fürdővárosba érkezők száma. A gyógytaváról híres városban tavaly 196 ezer hazai és külföldi vendég szállt meg, akik összesen 951 ezer éjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4 százalékkal volt kevesebb 2008-hoz képest, ezzel együtt azonban 3,3 százalékkal emelkedett az idegenforgalmi adóból származó bevétel, amely tavaly meghaladta a 275 millió forintot. (MTI))

Lejtőn a horvát ingatlanárak

Horvátországban tavaly csaknem 10 százalékkal esett az új építésű lakások ára, és az ingatlanárak az idei első negyedévben is csökkentek. Az új lakások átlagára négyzetméterenként 12174 kuna (444 ezer forint) volt 2009-ben, 9,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Zágrábban, a fővárosban, 1,6 százalékkal mérséklődtek az árak, más városokban 9,5 százalékkal olcsóbban lehetett új építésű lakáshoz jutni, mint 2008-ban. A tendencia 2010 első három hónapjában is folytatódott, márciusban 0,7 százalékkal mérséklődtek az átlagárak februárhoz képest. Az eladatlan új lakások számát tízezerre becsülik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.