A piac nem határozhatja meg a fejlődés útját

Magyarország Európa ötödik leginkább nemzetköziesedett állama, világméretekben is az első húsz között van. Ezzel minden gazdasági döntésnél számolni kell, különben fejre áll az ország. Csak a szűklátókörűség, a politikai propaganda hirdetheti, hogy képesek vagyunk a nemzetközi kapcsolatok rendszerén kívül létezni – mondta lapunknak a 80. születésnapját most ünneplő Simai Mihály közgazdászprofesszor.

– Útelágazáshoz érkezett a világ a gazdasági válság miatt.Milyen irányba indulhatunk el?

– A politikában már korában útelágazáshoz érkezett a világ, a válság pedig még egyértelműbbé tette, hogy nemcsak politikai, de gazdasági értelemben is fordulóponthoz jutottunk. Változik a hidegháború után kialakult egypólusú világpolitika, egyre inkább több hatalmi központ bontakozik ki. Ugyan az USA katonai erejének még mindig nem érhet senki a nyomába, azonban hatalmi befolyása gyengül. Kérdés, hogy olyan új világ veszi-e kezdetét, amelyben az államok kompromisszumra képesek és megértik a kockázatokat, illetve a nemzetközi szervezetek, főleg az ENSZ képes lesz érvényesülni, vagy elindul egy hatalmi központokra épülő játék. Gazdasági szempontból az a kérdés, hogy az országok milyen mértékben veszik tudomásul, hogy a piac nem alkalmas a nagy, globális kihívások kezelésére.

– Az is kérdés, változik-e a szerepe annak a 90 ezer multinacionális vállalatnak, amelyek a világ tőkéjének 80 százalékát tartják kézben?

– A mostani az első olyan globális válság a háború óta, amely a transznacionális szférában jelentős megrázkódtatásokat és súlyos veszteségeket okozott, különösen a hatalmas nemzetközi pénzügyi konglomerátumokban. Kulcskérdés, mi történik a pénzpiaci óriásokkal? Vajon folytathatják-e a felelőtlen, a kockázati tényezőket figyelmen kívül hagyó spekulációt? A G20-ak úgy döntöttek, ki kell alakítani egy átfogó nemzetközi pénzügyi szabályozást, amely nagyobb gondosságot és fegyelmet visz a rendszerbe. Azt még nem lehet tudni sikereket érnek-e el ebben, vagy minden visszaterelődik a válság előtti mederbe.

– A válság közepette úgy tűnt, hogy a világban van arra hajlandóság, hogy a G20-akra hallgasson a tennivalókat illetően, és ők is a helyzetmagaslatán álltak. Ez megváltozott?

– Amikor nagy volt a veszély, és úgy látszott gazdaságilag az egész rendszer zátonyra futhat, a G20-ak egyetértettek a tennivalókban, például hogy ki kell menteni a bajból a nagy pénzügyi vállalatokat, és az államoknak óriási összegeket kell költeniük a gazdaságuk talpra állítására. Mostanára mintha lazulna az összetartás. A válság utáni időszakot tekintve ugyanis már mások az érdekek, más jó Kínának, az USA-nak vagy a nagy európai államoknak. A világ öszszességében 50–60 ezer milliárd dollárt vesztett a válságon, az államok a mentési akcióikra a világ bruttó termékének négy százalékának megfelelő összeget adtak ki. Ezenbelül nem veszített sokat Kína, és más ázsiai országok, ellenben az Amerikai Egyesült Államokat megviselte a recesszió. A nemzetközi cégek közül sokat veszítettek az autóipariak és a bankok, kevesebbet buktak a kiskereskedelmi vállalatok. Azokban az államokban, melyekben a pénzügyi szektornak nagy a befolyása, nem alapvető érdek a szféra korlátozása. A jövőt illetően tehát az a kérdés, miként alakulnak az erőviszonyok. A következő G20-találkozón kiderül, mennyire voltak komolyak a válság idején elhangzott fogadkozások.

– Valamint, hogy a szándékot konkrét tettek is követik-e. Az ENSZ főtitkára például a Millenniumi jelentésében írta: a XX. század úgy ért véget, hogy nem tudta megszabadítani az emberiséget a tömeges munkanélküliségtől és az egyenlőtlenségektől. Akár ma is elmondhatná ezt a mondatát, annyira nem változott semmi.

– Hivatkozom egy másik személyre. II János Pál pápa 1991-ben kiadott egy enciklikát, Száz évvel később címmel. Azt írta: a kommunizmus ugyan megbukott, de a világ egyetlen olyan problémát sem tudott megoldani, ami életre hívta. Az ENSZ-főtitkár lényegében hasonlókat mondott, a világ rengeteg problémát örökölt a XX. századtól, például a nukleáris fegyverek terjedését vagy a szegénységet, amelyet a válság még jobban elmélyített és aláásta mindazokat az eredményeket, amelyeket a XXI. század első évtizedében a világ elért. A globális eladósodás is nőtt a válság hatására, kérdés miképp tudják majd azt kezelni az államok. Nem tudni azt sem, hogy azok a cégek amelyek százezreket bocsátottak el, mennyit vesznek vissza és azok ugyanazok lesznek-e vagy újak? Mennyire változik befektetéseik földrajza, vagyis az új munkalehetőségek helyszíne. Úgy tűnik, hogy a transznacionális vállalatok válság utáni stratégiájában nem a foglalkoztatottság növelése áll az első helyen.

– Mi előzi meg?

– A versenyképesség növelése, a terjeszkedés finanszírozása, saját pozícióik javítása, a részvények árfolyamának emelése.

– Eközben pedig a világ több mint fele naponta alig több mint két dollárból él. Nem körvonalazódik valamilyen megoldás a tömegnyomor csökkentésére?

– A válság alatt tovább nőtt a szegénység és romlott sokak helyzete. A világ nem képes felszámolni a nyomort, legfeljebb enyhíteni tud a bajon.

– Épp ezért sokan utolsó mentsvárként a hitükben keresnek menedéket. Változott-e a válság következtében az egyház szerepe?

– XVI. Benedek pápa idén kiadott egy enciklikát, amiben beszél a válság problematikájáról. A római katolikus egyház történetében talán először, azt írja, elérkezett a világ egy olyan pontra, amikor nagyon lényeges a nemzetközi együttműködés, és azt a kérdést feszegeti, vajon létrehozható-e egy világkormány. Azt mondja, meg kellene erősíteni az ENSZ-et, és meg kellene növelni a lehetőségeit.

– Van erre esély?

– Ez a kormányoktól függ. Az USA hozzáállása megváltozott, az Obama-adminisztráció kifejezte, hogy javítani kell az ENSZ hatékonyságát, és deklarálta, ki fogja fizetni a szervezettel szemben fennálló adósságát, amit el is kezdett. Úgy tűnik, a G20-ak körében is pozitív a kérdés megközelítése.

– Ami viszont már mostanra is látványosan megváltozott, az a Nemzetközi Valutaalap szerepe.

– Kiderült, hogy az IMF-nek a válság előtt nem volt elegendő pénze és felhatalmazása sem. A tevékenységére az a piaci forradalom nyomta rá a bélyegét, ami a ’80-as évek elején kialakult, és a szervezetet a globális neoliberális politika terjesztésének fő letéteményesévé tette. Ez megváltozott. Az IMF kapott pénzt, megkapta a felhatalmazást, hogy puhítson a kemény követelésein, amelyekkel korábban fellépett, és átalakult az ideológiája is. De átalakulás alatt van a világkereskedelmi szervezet is, célja a protekcionizmus terjedésének megakadályozása és a fejlődő országokkal szembeni kedvezőbb fellépés kiharcolása. Változik a Nemzetközi Elszámolások Bankja is, amely ernyője alattműködik, a bankok, a biztosítók és a tőzsdei felügyeletek nemzetközi szervezete. A háttérben zajló megállapodásoktól függ, milyen hatékony lesz az ellenőrzési rendszer, amelyet a nemzetközi pénzügyek magánszférájára akarnak kiterjeszteni az államok.

– Vajon meddig vitáznak, gondolkoznak, terveznek, mire eredmény is lesz?

– Gondoljon bele, hogy végülis 192 országnak kell közös döntést hoznia. A G20-ak között sincs mindenben egyetértés, sőt az Európai Unión belül sem. Sok témában az érdekellentétek szinte kezelhetetlenek, de jelentősek a közös érdekek is, ami azért optimizmusra is alapot ad.

– A megváltozott viszonyok között változott-e Magyarország helyzete? Mit szól ahhoz a politikai mondáshoz, mely szerint mi magunk is képesek vagyunk megoldani a problémáinkat, és a világgazdaságtól függetlenül is talpon tudunk maradni?

– Magyarország a rendszerváltozás előtt is függött a világtól, a KGST-től. A függőséget növelte, hogy lebontottuk a piaci korlátokat, így a világgazdasági változások hatásait minden korábbinál gyorsabban érezzük meg. Meghatározó a transznacionális vállalatok szerepe: Magyarország Európa ötödik legnagyobb mértékben nemzetköziesedett állama, világméretekben is az első 20 között van. Ezzel a ténnyel mindenfajta gazdasági döntésnél számolni kell, különben hónapok alatt fejre áll az ország.

Simai Mihály professzor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Jelenleg az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutató professzora, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a transznacionális társaságokkal foglalkozó tanácsadó-testületnek, az ENSZ-egyetem jövőkutatási programja tervezőbizottságának tagja. Néhány hete választották be a nemzetközi interdiszciplináris kutatások szervezetének végrehajtó tanácsába. Egyetemi oktatómunkát, kutató- és kutatászszervező munkát végzett Magyarországon és külföldön. Mintegy 25 évet töltött az ENSZ munkatársaként, vezető testületeinek tagjaként különböző területeken és beosztásokban, és több éven át volt magyar és külföldi kutatóintézetek vezetője.

Simai szerint lassan nő majd a foglalkoztatottság
Simai szerint lassan nő majd a foglalkoztatottság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.