Tokaj: szlovák ellencsapás

A pozsonyi kabinet e heti ülésén jóváhagyta a szlovák bortörvény módosításának tervezetét, s felkérte a parlamentet, hogy a jogszabályt gyorsított eljárásban fogadja el. Erre május elején kerülhet sor. A javaslat szerint megváltozik a Magyarországgal határos kelet-szlovákiai terület megnevezése.

 A „tokaji borvidék” Vinohradnícka oblast’ Tokaj vagy Tokajská vinohradnícka oblast helyett egyszerűen csak Tokaj lesz, s ezután a szlovákiai pincészetek és borosgazdák ezt a megnevezést használhatják a termékeiken. Vladimír Chovan pozsonyi agrárminiszter szerint az eddigi állapot miatt a magyarországi termelőkhöz képest a szlovákok jelentős hátrányban vannak, s évek óta súlyos anyagi kár éri őket. – Ezt az egyenlőtlenséget mielőbb fel kell számolni – vélekedett a tárcavezető. Közölte azt is, hogy a módosításra azután nyílt lehetőségük, hogy az Európai Bizottság Szlovákia kérésére bejegyezte a Vinohradnícka oblast’ Tokaj eredetmegjelölést. A pozsonyi képviselőház a júniusi választásokig már csupán egyszer ül össze, május elején, amikor ez a tervezet napirendre kerülhet.

Magyarország és Szlovákia között évek óta tart a vita a Tokaj márkanév használatának jogáról, s a viszálykodás már Brüsszelig is elért. Ugyan 2007-ben sikerült elfogadtatni Szlovákiával egy olyan nyilatkozatot, amely szerint a két ország közösen alkalmazza a tokaji bor előállítására vonatkozó szabályokat, valamint a termékleírást. Ezt az egyezséget azonban északi szomszédunk nem tartotta be. A négy évvel ezelőtti pozsonyi kormányváltás óta a szlovák bortermelők erőteljes nyomást gyakoroltak a kabinetre, hogy ne engedjen a magyar követelményeknek. A Tokaj-ügy legutóbbi fordulója alig egy hete volt, akkor az Európai Bizottság törölte az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azt a tavalyi szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések között regisztrálta Szlovákia javára. Továbbra is szerepel azonban a nyilvántartásban a szlovák igény az oltalmazott eredetmegjelölés kategóriájában, erre hivatkozva módosítanák most bortörvényüket a szlovákok. Az oltalmazott eredetmegjelölés töröltetésén is dolgozik már Magyarország, amely hajlandó akár az Európai Bíróságra vinni az ügyet, ha Brüsszel számunkra kedvezőtlen döntést hoz.

Szlovák tokaji borok
Szlovák tokaji borok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.