Össztűz az energiahivatalra

Az ürességtől kongó parlamentben a gazdasági bizottság szocialista képviselői az áprilisi gázáremelés miatt lemondásra szólították fel tegnap az energiahivatal elnökét.

Tanulságos vita zajlott tegnap a parlament gazdasági bizottságában, több mint egy hónappal az Országgyűlés hivatalos bezárása után. A szocialista képviselők az általuk túlzottnak ítélt áprilisi gázáremelés miatt tetemre hívták Hónig Péter energiaügyi minisztert, illetve Matos Zoltánt, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökét. Többük – így a most háttérbe húzódó, energiaipari kérdésekben járatos Puch László szocialista expénztárnok, illetve párttársa, Szanyi Tibor – igen élesen fogalmazva arra kérték Matos Zoltánt: gondolkozzon el a posztra való alkalmasságán. A felvetésre Matos – akit mintegy fél éve a szocialista kormány nevezett ki 6 évre – sem az ülésen, sem azt követően nem reagált. A Fidesz képviselőinek többsége színjátéknak nevezte a vitát, azt tudakolva, hogy a szocialisták miért épp kormányzásuk nyolcadik évében, a választások előestéjén kifogásolják a gázáremelés mértékét.

Hónig Péter (balról) nem távozik idő előtt az energiaügyi tárca éléről
Hónig Péter (balról) nem távozik idő előtt az energiaügyi tárca éléről

Megfigyelők élesen különválasztanák a vita felszínen zajló, szakmainak mondott részét és a sejthető mögöttes mozgatórugókat. A szocialista képviselők hivatalosan azon rökönyödtek meg, hogy Matos Zoltán március 4-én egy sajtó-háttérbeszélgetésen még azelőtt utalt az áprilisi gázáremelés várható mértékére, hogy a szolgáltatók erre vonatkozó javaslatait megkapta volna. A bizottságot elnöklő szocialista Podolák György szerint – aki már korábban lemondásra szólította fel Matost – ezzel a minél nagyobb áremelés irányába befolyásolta a szolgáltatókat. Megfogalmazásuk szerint Matos így szinte feladta azt a kötelezettségét, hogy a lakosság érdekében visszafogja a szolgáltatói igényeket. A szocialisták emlékei szerint a kormány ennek helyrebillentése érdekében kényszerült módosítani a gázárképleten. Elsősorban Puch László, illetve a bizottsági alelnök Fidesz–KDNP-s Latorczai János részéről szakmai javaslatok is elhangzottak – például az importárak átlagolása, a forintárfolyam vizsgálata, illetve a szolgáltatók nyereségszintje kapcsán –, amiben láthatólag nem értettek egyet a hivatal gyakorlatával.

Az energiahivatali elnök válaszában többek között leszögezte: a kifogásolt tájékoztatón pontos szám nem hangzott el, de akkor már ismert volt a gáz áprilistól alkalmazandó behozatali ára, amin már csak a forint/ dollár árfolyam változtathatott. Többször leszögezte, hogy minden tekintetben a jogszabályoknak megfelelően a lehető legkisebb árat szabták meg, de a felmerült javaslatokat megfontolja. Hónig Péter néhány mondatban szintén jogszerűnek ítélte a folyamatot.

Fónagy János, a Fidesz energiapolitikusa az egészet színjátéknak nevezte. Furcsállotta, hogy a szocialista képviselők miért kormányzásuk nyolcadik évében kifogásolják először a gázárak növekedését. Podolák György lapunknak erre azt válaszolta, hogy a háttérben eddig is a lehető legalacsonyabb árért harcoltak, de most nem működik a parlament.

A lehetséges háttér-mozgatórugók vizsgálata ugyanakkor a vitának sok mozzanatára magyarázatot adhat. Elemzők szerint a probléma egyik gyökere lehet, hogy az energiahivatal fura módon távozott előző elnökét nem „a parlament” favorizáltja, hanem Bajnai Gordon kormányfő bizalmasa – az E.ON egykori munkatársa – váltotta.

Számításaik megalapozottságát Puch László és Podolák György azzal is bizonyítani kívánta, hogy júliusra 3–8, illetve 5–10 százalékos gázárcsökkentés lehetőségét vetették fel. Puch felvetésére Matos Zoltán „bólogatott”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.