A Fidesz nemet mond a „rezsinövekedésre”

Fónagy János, a Fidesz energiapolitikusa szerint nem növelhető tovább a családok rezsiszámlája, de ez nem jelenti azt, hogy kormányra jutva nem emelik a gázárakat.

– A bizottsági ülésen párttársával együtt úgy fogalmazott: nem növelhetők tovább az emberek rezsiköltségei. Tehát Fidesz-kormány alatt nem lesz gázáremelés?

– A kérdés korai. Ha a Fidesz kormányra kerül, majd ama felelősség tudatában nyilatkozik. Szakmailag azonban elfogadhatatlan, hogy a szociálliberális kormány az elmúlt nyolc évben 15 alkalommal emelte a gázárat. Ráadásul a drágulás mértéke rendre meghaladta az inflációt. A probléma nem gazdasági, hanem társadalompolitikai: tizenöt éve alakult ki ugyanis az a tulajdonosi-szabályozási rendszer, ami ezt lehetővé teszi. A közműszolgáltatók a nyugat-európai országokban – néhány kivételtől eltekintve – közösségi tulajdonban állnak.

– Lesz pénz ezeket a szolgáltatókat visszavásárolni?

– Ennek eldöntését bízzuk a következő kabinetre. De a dolog nem ilyen egyszerű. A Fidesz kormányra kerülése esetén újra kívánja tárgyalni a közművek szerződéses, intézményi, elosztási, jogszabályi kereteit. Ebbe sok más mellett a tulajdonviszonyok is beleértendők. Mivel egy erős kormány jobban kordában tudja tartani a szolgáltatókat, reméljük, sikerül majd eredményeket elérnünk. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy hiba kizárólag a mostani szereplőkkel tárgyalni: évtizedes távlatban az ellátás bizonyára más szerkezetű lesz. Újra kell építeni a hazai energiarendszereket. Ma túlzott a gázfogyasztás: a jövőben például a helyi alternatív energiaforrások nyerhetnek teret. Persze csodát ettől sem szabad várni.

– Kormányon miért nem intézte ezt el a Fidesz?

- Tíz-tizenkét évvel ezelőtt, a privatizáció után három évvel még egész más volt a világ. Mi is tapasztalatlanabbak voltunk, és a problémák sem vetődtek fel ilyen élesen. Mindazonáltal akkor is komoly vitákat folytattunk az energiaárak leszorítása érdekében. Ennek eredményeképp a tarifák a szocialista kormány időszakánál jóval visszafogottabban emelkedtek.

– Most akkor mit ígér a Fidesz: nem növelik a gázárat, majd meglátjuk, vagy csak az infláció mértékével?

– Egyelőre azokkal a kijelentésekkel kell beérje, amelyeket ténylegesen mondunk. Azt szögeztük le, hogy a mostani áremelés infláció feletti volt, ami elfogadhatatlan. Nem tűrhető tovább, hogy a családi költségvetésnek immár 70-80 százaléka megy el a rezsire. Ez semmiképpen sem növelhető. Arról, hogy a jövőben a gázáremelés alatta marad-e az inflációnak, egyelőre nem nyilatkoznék. Ha majd odajutunk, e tárgyban is készséggel állok rendelkezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.