A Ronald-házak biztonságos menedéke

A Ronald McDonald’s Gyermeksegély Alapítvány által épített és fenntartott Ronald-házakban – a világ minden táján – azok a súlyos beteg, hosszú kórházi kezelést igénylő gyermekek és családjaik lakhatnak szinte családi körülmények között, akik távol élnek a gyermeket kezelő egészségügyi intézménytől.Magyarországon már két Ronald-ház működik: egy Budapesten, egy pedig Miskolcon.

AbudapestiRonald-házba,mely közel a Klinikákhoz, az Apáthy István utcában helyezkedik el, Dudás Csilla, a McDonald’s kommunikációsmenedzsere kísért el. A lepukkant környéken igazán üdítő látvány az egyáltalán nem hivalkodó, mégis színes, vidám ház.

A földszinti óriási társalgó egyik végében jól felszerelt konyha, középen hatalmas játékpolc, ennek egyik oldalán televízió. Paravánnal határolt számítógépsarok a terem egyik sarkában, a hatalmas ablakoknál két külön álló beszélgetősarok. Itt telepedünk le Nagyné B. Andreával, a ház menedzserével, hogy megismertessen a ház múltjával és jelenével.

4400 család pártfogása

A magyarországi Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány idén 16. évébe lépett –kezdi Andrea, miközben egyre több gyerek szaladgál, nevetgél körülöttünk. – Ez a ház 1999-ben nyílt meg hét apartmannal. 2001-ben két emeletet húztunk rá, úgyhogy jelenleg 20 apartmannal rendelkezünk. A megnyitás óta a két ház 4400 családnak tudott hosszabb-rövidebb időre szállást nyújtani.

Orvosi beutalóval lehet hozzánk bekerülni, olyan gyerekeknek és szüleiknek, akik 30 kmnél távolabb laknak Budapesttől (Miskolcon ez a távolság 10 km), és hosszan tartó kórházi kezelésre szorulnak. A budapesti ház 80, a miskolci – melynek vezetője Rigó Zsuzsanna –csaknem 100 százalékos kihasználtsággal dolgozik.

Betegek biztonságban

Nekem gyakran az az érzésem, hogy a betegség együtt jár a szegénységgel – meséli Andrea, a ház lelke. – Közös főzéseket szervezünk, egy-egy palacsinta- vagy csörögefánksütés közelebb hozza egymáshoz a családokat is. Igyekszünk nemcsak szállást nyújtani, hanem különböző programokkal a gyerekek és a szülők mentális állapotán is javítani.

Összeismerkedtem három anyukával is: Huszti Anikó karján a pár hónapos Anton nézelődik, míg ő elmeséli, hogy Kisorosziban laknak, a kisfiú születése óta beteg, az első két és fél hónapot inkubátorban töltötte, de most végre együtt lehet az apukájával is, hisz minden hétvégét együtt tudnak tölteni. Az apartmanok háromszemélyesek, hogy hétvégeken az apukák vagy a nagymamák is együtt lehessenek a beteg gyerekekkel.

Hábertler Ágnes 17 éves Sacija és Vass Beáta 9 éves Vaneszszája is veseátültetésre vár. Saci családja Cegléden, Vanesszáé Lepsényben lakik. Hábertler Ági bérelt egy kis lakást a Klinikák környékén, de az albérleti díj kifizetése után már ennivalóra sem maradt. Ha a ház nem lenne, a két vesekezelésre szoruló kislány heteket, hónapokat tölthetne egyedül egy kórteremben.

Andrea végigvezetett a házon. A legfelső emeleten tornaterem és egy korai fejlesztő szoba várja a rászoruló gyermekeket. Az apartmanok szépek, barátságosak, némelyikhez nagy erkély is tartozik.

Nagyszerű, megható és erőt adó, hogy létezik ilyen jól kitalált és jól szervezett segítség és felelősségvállalás. Aki ezeket az intézményeket támogatja, hasznos dologba fekteti a pénzét és az energiáját.

Összefogás

Az alapítványt nagyvállalatok, vállalkozók és magánszemélyek is támogatják, de a kiemelt támogató a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. –veszi át a szót Dudás Csilla, a McDonald’s kommunikációs menedzsere. –Aminden novemberben megrendezett jótékonysági hét termékeladásaiból, a gyermeknapot követő jótékonysági gálavacsora részvételi díjából, a vállalat franchise partnereinek és beszállítóinak adományaiból, valamint a McDonald’s éttermekben elhelyezett pénzgyűjtő perselyekből befolyt öszszeget fordítják erre. Sok fájdalom, szenvedés, bánat lakik ebben a házban, de az egyéni tragédiák elviselésében segít a közösség szeretete, együttérzése – ezt érzi az alkalmi látogató is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.