„Tégy magadért” akció, az élelmiszerbank és a Syngenta Adománylavinája

A Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank idén harmadik alkalommal rendezi közös jótékonysági programját, az Adománylavinát. Tavaly az akció eredményeképpen közel 30 millió forint értékű élelmiszer-adomány gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában, az idén viszont új elemként az önkormányzati segélyezést is bekapcsolják.

A program lényegéről Beretzky Marcell, a Syngenta Magyarország Kft. kommunikációs vezetője elmondja, hogy valóban eredeti elképzelésként össze kívánták fogni az élelmiszer-termelés és -feldolgozás egyes fázisaiban tevékenykedőket. Így mindenki a szakértelme legjavát nyújtja, és azt teszi hozzá, amihez a legjobban ért. Az Adománylavina lényege, hogy ha sorban mindenki elvégzi a maga feladatát, a kezdeti adomány értéke egyre nő.

Magyarországon a svájci székhelyű Syngenta két céggel képviselteti magát. A Syngenta Növényvédelmi Kft. a növényvédelem, a Syngenta Seeds Kft. pedig a vetőmagok piacán tevékenykedik. A Syngenta Növényvédelmi Kft. Magyarországon piacvezető, a Syngenta Seeds Kft. Magyarországon szántóföldi vetőmagok nemesítésével, előállításával és forgalmazásával, valamint zöldség- és virágvetőmagok nemesítésével és forgalmazásával foglalkozik.

A fennmaradás politikája

A Syngentának Magyarországon is több olyan környezetvédelmi programja van , amelyek keresik a lehetőségeket, hogy a mezőgazdálkodás során az olyan természeti erőforrások, mint a talaj, a víz vagy a természetes növénytársulások és állatvilág fennmaradjanak. Ilyen programok a SOWAP, a MARGINS, valamint a Beporzó projekt. A 2009-ben elindított MARGIN (Managing Agricultural Runoff Generation into Surface Water) projekt a SOWAP-kísérletre épül. A program Szentgyörgyváron együttesen vizsgálja a talajeróziót, a vízlefolyást, a felszíni vizek tisztaságát, a biodiverzitás változását és az egyes mezőgazdálkodási gyakorlatokat.

Emellett egyben célkitűzés az is, hogy jó mezőgazdálkodási gyakorlatokat mutasson be a hazai gazdáknak. A Beporzó projektet, amelynek célja a növényeket beporzó rovarok számára elengedhetetlen élőhelyek és táplálékszerzési területek kialakítása, Európában Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Magyarországon 2009-ben indították azzal a céllal, hogy jelentősen növeljék a hasznot is hajtó rovarok számát.

Élelmiszer rászorulóknak

A valóban lavinaként működő élelmiszer-segélyezési folyamatot a Syngenta indítja el – a vállalat növényvédőszer-adományait felhasználva a partner termelők előállítják azt a terményt, amelyből a programban részt vevő feldolgozócégek létrehozzák a kész élelmiszert. Ezt követően az így létrejött élelem, amelynek mennyisége és értéke minden részt vevő cég saját hozzájárulása révén folyamatosan növekszik, végül az élelmiszerbank segítségével eljut a rászorulókhoz.

Beretzky Marcell beszámolt arról, hogy az értékesítéssel foglalkozó szakembereik révén tavaly tízmillió forint értékben növényvédő szert, a Syngenta Seeds Kft. kétmillió forint értékben vetőmagot biztosított a programban részt vevő termelők számára, akik cserébe napraforgót, búzát, kukoricát és burgonyát ajánlottak fel. Ezekből a mezőgazdasági termékekből az élelmiszer-ipari vállalatok lisztet, tésztát, étolajat, kukoricakonzervet, müzliszeletet és csokoládés gabonapelyhet készítettek.

A kezdeményezéshez olyan feldolgozócégek csatlakoztak, mint a Borbás-Ker Kft., a Cerbona Zrt., a Gyermely Zrt., a HaladásMezőgazdasági Zrt., a Kecskeméti Konzervgyár Kft., az NT Kft., a Róna Szövetkezet és a Simon Kft. A feldolgozók tevékenységét a Magyar Élelmiszerbank koordinálta, és karácsonykor az összesen 30 millió forint értékű adományokból sikerült tízezer élelmiszercsomagot szétosztani, amit az élelmiszerbank juttatott el a rászorulóknak.

Idén új elemekkel is bővül az élelmiszer-lavina: a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank egy pályázatot írt ki közösen önkormányzatok részére, ennek keretében a kiválasztott önkormányzatok mintegy hét hektárra elegendő zöldségvetőmagokból és zöldséghez használható, mintegy egymillió forint értékű növényvédő szerekből álló támogatásban részesülnek. Beretzky Marcell elmondta azt is, hogy szaktanáccsal is szolgálnak a magok és a vegyszerek mellé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.