Visszakaptuk Tokajt Szlovákiától

– Az Európai Bizottság törölte az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azt a szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések között regisztrálta Szlovákia javára. Továbbra is szerepel azonban a nyilvántartásban a szlovák igény az oltalmazott eredetmegjelölés kategóriájában, amely szintén jogellenes állapotot tükröz. A bejegyzés alapját ugyanis egy olyan szlovák jogszabály képezi az uniós nyilvántartás szerint, amelyet Szlovákia 2009-ben hatályon kívül helyezett –mondta Tabajdi Csaba.

A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy a bizottság döntése mindenképpen előrelépés, de magyar szempontból csak részleges siker. A szlovák bejegyzés azon túl, hogy minden jogalapot mellőz, a magyarországi tokaji bortermelők érdekeit is sérti. Szlovákia ugyanis egy korábban kötött megállapodás értelmében köteles lett volna a szlovák bortörvényt e tekintetben harmonizálni a magyar szabályozással, kiigazítani a borok technológiai leírását, szabályozni a borkategóriákat, független szakmai szervezetet felállítani, valamint együttműködni boraik közös (magyar–szlovák) ellenőrzésének megvalósításában. Ezekből máig semmi nem valósult meg.

– Továbbra is kérjük a bizottságtól a megmaradt szlovák bejegyzés törlését. Amenynyiben erre rövid határidőn belül nem kerül sor, a magyar félnek nem marad más eszköze, mint keresetet indítani a bizottság ellen az Európai Bíróságon – mondta Tabajdi Csaba. A vita hátterében az is meghúzódik, hogy több új tagállam, köztük Magyarország és Szlovákia is jelenleg veszi át az EU földrajzi jelzésekre vonatkozó szabályozását, amelyet a régi tagállamokban már évek óta alkalmaznak. Tabajdi úgy látja, a bizottság az elmúlt hetekben sajnálatos módon megsértette az uniós jogszabályokat, amikor eleget tett a szlovák kérésnek, és a „Tokaj” jelzés esetében mind a két jelölést elfogadta. Az unióban ugyanis nem lehetséges ugyanazt a jelölést OEM-ként (védjegy alatt álló eredetmegjelölés) és OFJ-ként (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) is regisztrálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.