Tíz év börtön - Sternnél elszakadt a húr

Négy vádlottra összesen 39 év börtönbüntetést osztott ki egy sanghaji bíróság a tavaly nyáron leleplezett acélipari kémkedés és megvesztegetés ügyében.

Stern Hu, az ausztrál Rio Tinto bányaipari társaság sanghaji igazgatója és három társa a múlt heti tárgyaláson elismerte, hogy kenőpénzt vett át a kínai acélipari vállalatoktól a 2009-es éves ártárgyalások idején. A sors fintora, hogy még a 13,5 millió dolláros megvesztegetéssel sem tudták elérni a kívánt „ideális árszintet”, mert a kínaiak 33 százalékos árcsökkentési javaslatát az ausztrálok nem fogadták el.

Az ausztrál állampolgárságú, s az angol nevét Isaak Stern hegedűművész iránti rajongásból felvevő Hu ügye sokáig megmérgezte a két ország diplomáciai kapcsolatát. Az ausztrálok kiálltak Hu ártatlansága mellett, a megdönthetetlen bizonyítékok láttán viszont hamar megváltoztatták véleményüket, elítélve a Rio Tinto igazgatójának tettét. A cég is kihátrált Hu mögül, s most azonnali hatállyal el is bocsájtotta. Ez nyilván kevésbé fájhat Hunak, mint az, hogy tíz évet kell letöltenie a közismerten szigorú kínai büntetésvégrehajtás vendégeként.

A Kína második legnagyobb vasércszállítójának számító Rio Tintónál megkönnyebbülhettek, hogy Hu „partizánakciója” végre lezárult, és új alapokra helyezhetik együttműködésüket a távol-keleti országgal. Kapcsolatukban azt is feszültséget okozott, hogy a Rio Tinto tavaly megakadályozta a kínai állami tulajdonú Chinalco beszállását a cégóriásba. Az alumíniumfeldolgozó 19,5 milliárd dollárért vett volna Riorészvényeket, örök időkre biztosítva ezzel a saját nyersanyagellátását. A függetlenségükhöz ragaszkodó ausztrálok azonban nemet mondtak. Azt már az enyhülés jeleként értékelték a szakértők, hogy a Rio egymilliárd dollár fejében bevette a kínaiakat egy ígéretes guineai érckutatási projektjébe, s ausztrál gázmezők közös feltárásában is együttműködnek.

A kereskedelmi kapcsolatok is szépen fejlődnek, a Rio Tinto forgalmának már az egynegyedét teszik ki a kínai szállítások. Volumenben és bevételben is gyors a bővülés: a válságból való kilábalás, az igények növekedése tavaly 42 százalékkal dobta meg a Rio kínai vasércexportját, miközben a nyersanyag ára gyorsan emelkedik – írja a Bloomberg. Az idei ártárgyalásokon 90 százalékos áremelést próbálnak elérni a legnagyobb beszállítók, a Rio, a Vale és a BHP Billiton, ám ajánlatuk egyelőre megfeküdte kínai tárgyalópartnereik gyomrát.

A befektetők is örülnek annak, hogy a mostani ítélettel lezárult a kínos incidens. A Rio részvényárfolyama erre két százalékot erősödött, és másfél éves csúcsára ért. Stephen Smith ausztrál külügyminiszter szerint is kemény büntetést rótt ki a sanghaji bíróság, de –mint hozzátette – ez az Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere közötti viszonyt semmiben sem érinti. Ezt példázza az a gigantikus, 80 milliárd dolláros üzlet is, amelyet a CNOOC olajtársaság és az ausztrál BG Group kötött a napokban cseppfolyósított földgáz Kínába szállítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.