Lábát törte a baleset-biztosítási piac

Visszavetette a válság a baleset-biztosítási piacot, tavaly csökkent a szerződések száma és a biztosítók ebből származó díjbevétele. Baleset-biztosítást jellemzően kiegészítő módozatként, valamely más termék mellé kötnek az ügyfelek, pedig az önálló biztosítások általában rugalmasabbak és több mindenre nyújtanak fedezetet.

A válság nem kímélte a baleset-biztosítások piacát sem: a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a 2008-as zsugorodást követően tavaly tovább csökkent a biztosítók által kezelt szerződések száma, illetve az ebből származó díjbevétel. Előbbi évtizedes mélypontra süllyedt, míg a díjbevétel esetében nem ennyire rossz a helyzet, a tavalyi 11,5 milliárd forint nagyjából a 2006-os szintnek felel meg. Érdemi növekedésre pedig vélhetően idén sem lehet számítani: a gazdasági krízis miatt szinte mindenki igyekszik csökkenteni kiadásait, s nem kevesen vannak azok, akik – legalábbis átmenetileg – felmondják a mellőzhetőnek gondolt biztosításaikat is.

Baleset-biztosítással a leggyakrabban kiegészítő biztosításként, valamilyen más termékkel összekapcsolva vagy egyéb pénzügyi szolgáltatás mellé nyújtva találkozhatunk. (Sokan talán nem is tudják, de mamár szinteminden bankkártya mellé automatikusan adnak a bankok valamilyen balesetbiztosítást.) A legismertebbek talán az utasbiztosítások, amikor az utazás idejére egy csomagban kötünk baleset-, egészség-, poggyász- és útlemondásbiztosítást, emellett azonban gyakoriak az élet- és lakásbiztosítás, sőt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vagy a casco mellé kötött baleset-biztosítások is. A Generalinál például elmondták, hogy ügyfeleik szívesen választják a kockázati, illetve a befektetési egységekhez kötött biztosításhoz kiegészítő biztosításként ezeket a szolgáltatásokat, míg a K & H-nál arról tájékoztattak, hogy a társaság minden negyedik lakásbiztosítási szerződése tartalmaz baleset-biztosítást is.

– A kiegészítő baleset-biztosítások mindig is népszerűek voltak kedvező ár-érték arányuk miatt, hiszen havi pár száz forintból akár egymillió forintos fedezet is kijön – fogalmazott Mátyás-Kollár Gabriella. Az Aegon termékfejlesztési igazgatója szerint azonban nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a például kgfb-hez, cascóhoz vagy a lakásbiztosításhoz kapcsolódó baleset-biztosítások általában alacsony öszszeget térítenek, és többnyire csak halál vagy súlyos rokkantság esetén fizetnek, illetve legfeljebb kisebb összegű műtétek fi nanszírozását biztosítják. Az utasbiztosításokra az a jellemző, hogy például kórházi kezelés esetében az esemény bekövetkezésekor – egy esetleges limitig – a biztosítottat ellátó intézmény felé térítenek, s nem a biztosított részére fizetnek előre meghatározott összeget. Az utasbiztosítás jellemzően a külföldön bekövetkező balesetek során nyújt segítséget: asszisztencia, külföldi kórházi beavatkozás, illetve hazaszállítás költségeinek térítése formájában. Ám ritkán nyújt fedezetet például egy elhúzódó kórházi kezelés költségeire, a megváltozott egészségi helyzettel felmerülő pluszköltségek térítésére. Ezentúl a napra lebontott díja is jóval magasabb, mint egy baleset-biztosításnak.

Mivel az egyéb biztosítási szerződésekbe beépített baleset-biztosítások elsősorban kiegészítő, illetve többletszolgáltatást nyújtanak, így általában a biztosítási összegek is alacsonyabbak, mint egy önálló, az ügyfél igényei alapján összeállított baleset-biztosítás esetében. Részben ez az oka annak, hogy a számtalan egyéb termékkel együtt köthető kiegészítő szolgáltatás mellett az önálló baleset-biztosításokra is van kereslet. Utóbbiak ráadásul általában rugalmasabbak is: különböző szintű szolgáltatások, illetve csomagok állíthatók öszsze akár további kiegészítő elemekkel, amelyek speciális kockázatokat fednek le a baleseti halál esetén túl, így például égés, csonttörés, kórházi ápolás, műtét, közlekedési baleset esetén. Az önálló baleset-biztosítások ezeken túl specifikusabb igényeket is lefedhetnek. Fedezhetik például a biztosított kórházi ápolása alatt kieső jövedelmet, a műtéti térítés összege az ügyfél igénye szerint tetszőlegesen felhasználható, így például speciális terápiára, gyógykezelésre is – tette hozzá Mátyás-Kollár Gabriella. – Emellett a gazdasági válság, a rendszeres jövedelem csökkenése, illetve bizonytalanná válása, valamint a növekvő munkanélküliség miatt mind keresettebbek a munkanélküliségi és keresőképtelenségi fedezetet kombináltan nyújtó biztosítási konstrukciók is – mondta Pethő Mónika, a Groupama Garancia baleset- és egészségbiztosítási főosztályvezetője. Tapasztalataik szerint egyre népszerűbbek ezek a termékek, melyekkel az ügyfelek a kieső jövedelmük egy részét tudják pótolni, amíg felépülnek egy balesetből, betegségből, vagy találnak másik munkahelyet.

Esés ónos eső után. Az állam finanszírozza a fiatalok baleset-biztosítását
Esés ónos eső után. Az állam finanszírozza a fiatalok baleset-biztosítását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.