A bankok nem csökkentik a terhet

Az MTI összeállítása szerint a svájci frank a héten tízéves csúcsra erősödött az euróval szemben, ami tükröződik a forinttal szembeni árfolyamában is, így hiába erősödött a forint az euróhoz képest, a frankhitelesek ezt nem érzik. Az idén januári 182,38, illetve februári 184,79 forintos átlagárfolyam alig marad alatta a tavalyi 185,82 forintos éves átlagnak, de az adósok zöme az előző években vette fel a hitelt, jóval alacsonyabb árfolyam mellett.

A svájci frankban eladósodottaknak sokat segítene, ha a bankok csökkentenék a hitelek kamatait - bár a többi devizához (forint, euró) képest még mindig olcsóbb ez a hitel.

Egyelőre csupán az Erste jelentett be kamatcsökkentést. Az OTP Bank a devizaalapú lakossági hitelek esetében az elmúlt évben több alkalommal termékenként eltérő mértékű kamatcsökkentést hajtott végre, ami érintette a svájcifrank-alapú hiteleket is, a lakáshitelek adott hiteltípusainál 40-50 bázispont volt a csökkentés mértéke – közölte az OTP Bank. Hozzátették, folyamatosan vizsgálják a piaci környezet, a forrás- és kockázati költségek változásait a megfelelő lépések megtétele érdekében. Ugyanezt teszi a K & H Bank és az FHB is, és ezek alapján döntenek az ügyfelek felé felszámított hitelkamatok aktualizálásáról.

Az Erste Bank a héten jelentette be, hogy tovább csökkentette meglévő frankalapú jelzáloghiteleinek kamatát. A mostani kamatcsökkentés mértéke terméktípustól függően 0,3, illetve 0,5 százalék, így a tavaly decemberi kamatcsökkentéssel a lakossági jelzáloghitelek kamata a pénzügyi válság kiteljesedése előtti szintre csökkent vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.