Új kormány – régi szigor

Elégedettek Magyarország válságkezelés terén felmutatott eredményeivel a Bank of America–Merrill Lynch (BofA–ML) londoni elemzői, akik legfrissebb országértékelésüket a Bajnai Gordon miniszterelnök keddi londoni látogatásán elhangzottak ismeretében állították össze. A költségvetés rendbetételét illetően Magyarország a legjobban teljesítők között található – jegyzik meg elöljáróban, hozzátéve, hogy a választások után alakuló új kormány is minden bizonnyal tartja magát a fiskális szigorhoz.

 Ha nem így tesz, annak a valutában eladósodott háztartások látják kárát a forintárfolyam gyengülése miatt megnövekedő törlesztőrészletek következtében. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött kölcsönszerződés meghoszszabbítását, kiterjesztését is javasolja a BofA–ML, nem is elsősorban pénzügyi megfontolásból, hanem a lépés piacnak szóló pozitív üzenete, a hitelesség fenntartása miatt. Az ország gazdálkodását soha enynyi intézmény nem követte figyelemmel, mint most – intenek óva.

Az IMF szerint ugyan javult Magyarország pénzügyi helyzete, de kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően – derült ki a pénzintézet jelentéséből. A befektetői bizalom visszatérőben van, a gazdaság a felépülés útjára lépett, de a költségvetési politika további szigorítására van szükség a középtávú makrogazdasági stabilitás és növekedés biztosítására. További intézkedések szükségesek 2011-ben ahhoz, hogy a GDP 3 százaléka alá lehessen csökkenteni a hiányt. Egyebek között javítani kell a bankrendszer felügyeletén és a bankok szabályozási keretén. A jelentés a kockázatok között említette az önkormányzatok esetleges nagyobb költekezését a választás évében, a tömegközlekedés tervezettnél nagyobb támogatását, valamint a Malév körüli bizonytalanságokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.