Röviden

A Volánbusz nem köt szerződést

A Volánbusz a jogszerű eljárást jóváhagyó közbeszerzési döntőbizottsági határozat ellenére eláll a nyertes ajánlattevővel, a kínai XIAMEN King Long United Automotive Industry Co-val való szerződés megkötésétől. A cég nem akarja, hogy a buszok beszerzésére egy alaptalan vádaskodással terhelt eljárás eredménye legyen. A Volánbusz a közeljövőben egyfordulós, nyílt közbeszerzési eljárást indít azonos műszaki tartalommal, amely során kizárólag az ajánlati ár lesz az értékelési szempont. A Volánbusz tavaly márciusban írt ki 75 autóbusz beszerzésére pályázatot, majd azt pénzhiányra hivatkozva, 60-ra, valamint további opciós vételi lehetőségre szűkítette. A közbeszerzés nyertese a kínai cég lett, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította az Alfa Busz harmadik jogorvoslati kérelmét. (MTI)

A Toyota napokra leállítja a termelést

A kereslet visszaesése miatt napokra leáll a termelés a Toyota több európai üzemében. A japán autógyártó közleménye szerint a nagy-britanniai Burnastonban húsvétkor nyolc munkanapon lesz kényszerszünet, a franciaországi Valenciennes-ben működő üzemben április és július között összesen tíz napon áll majd a munka, májustól pedig visszafogják a napi termelést, és nem hosszabbítják meg a kölcsönzött alkalmazottak szerződését. A Toyota az év eleji visszahívási sorozatnak és az állami autóvásárlási programok lezárulásának tulajdonítja a kereslet visszaesését. (MTI)

Tizedével csökkent a mezőgazdasági termelés

A mezőgazdasági termelés 1621 milliárd forint volt 2009-ben, 10 százalékkal elmaradt az előző évitől – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Gabonából, az előző tíz év átlagának megfelelő 13,5 millió tonna termett, jelentősen kevesebb a 2008. évi 16,8 millió tonnánál. A főbb olajos magvak hozama tavaly 13 százalékkal alacsonyabb volt a 2008. évinél, azonban még így is meghaladta a korábbi esztendőkét. Napraforgóból 1,3 millió, repcéből 581 ezer tonna, a 2008. évinél 14, illetve 11 százalékkal kevesebb termett. Burgonyából 2009-ben 541 ezer tonnát takarítottak be, 21 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Zöldségfélékből 2009-ben 1,6 millió tonna, az előző évinél egytizeddel kevesebb, gyümölcsből pedig 850 ezer tonna, az előző évinél némileg több termett. A mezőgazdaság külkereskedelmi aktívuma négymilliárd forinttal elmaradt az előző évitől. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.