Paks nyerte az innovációs nagydíjat

A Paksi Atomerőmű Zrt. kapta a 2009. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, az elismerést tegnap adták át a Parlamentben. Az induláskor 440 megawattos paksi blokkok mára 500 megawatt teljesítményűek lettek. Javították a turbinák hatásfokát, csökkentették a veszteségeket, új típusú üzemanyagot szereztek be – ezek együttesen vezettek oda, hogy ma már 500 megawatton üzemelhet mind a négy blokk.

További fejlesztéssel, innovációval, blokkonként újabb 3–5 megawatt teljesítménynövelés még elérhető – nyilatkozta lapunknak Süli János, az atomerőmű vezérigazgatója. Pakson azonban most nem ez az elsődleges cél, hanem a négy működő reaktor üzemidő hosszabbításának elérése, illetve az esetleges bővítéssel kapcsolatos feladatok levezénylése.

A Magyar Innovációs Szövetség által alapított díjjal minden esztendőben az előző év legnagyobb jelentőségű, és nagy hasznot hozó innovációjának megvalósítását ismerik el. Az ünnepségen felolvasták Sólyom László köszöntő levelét, amelyben a köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíjat csak olyan vállalkozásnak lehet odaítélni, amelyek nemcsak nagy jelentőségű és hasznosult újítást valósított meg, hanem ezt az eredményt magyar vállalkozóként, Magyarországon érte el. A pályázatra beadott 35 innováció révén 27 milliárd forint többleteredményt értek el a vállalatok, és 16 milliárd forint társadalmi haszon kötődik hozzájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.