Ügyvédet keres a MÁV a holokausztperhez

Meghívásos pályázaton keres ügyvédet a MÁV: a holokauszt magyar túlélőinek és áldozatainak leszármazottai elleni jogi képviseletre tizenhárom amerikai ügyvédi irodától kértek ajánlatot. A chicagói bíróságon április 22-én kezdődő per tétje 1,24 milliárd dollár.

Komolyan veszi a MÁV Zrt. azt a pert, amelyet a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei indítottak ellene február elején. A többségében izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező felperesek keresetét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerdán átvette, de még nem kézbesítette. A vasútnál ennek ellenére folytatják a február óta tartó felkészülést – meghívásos pályázaton keresnek ügyvédi irodát, hogy a chicagói bíróságon képviselje a társaságot.

Első körben a MÁV a per megszüntetését próbálja elérni az amerikai bíróságon – tájékoztatta lapunkat Neumann Márta. Az állami vasút jogi igazgatója szerint a kereset jogerős elutasítását megalapozhatja, hogyacégükellenamásodikvilágháború idején a zsidók deportálásában közreműködésre hivatkozva kezdeményezett eljárás keresete nem felel meg az Egyesült Államok törvényeinek. Álláspontja szerint egy ilyen per tárgya cég nem lehet. Ráadásul a felpereseknek igazolniuk kellene azt is, hogy a MÁV-nál vannak a holokauszt áldozataitól ellopott vagyontárgyak vagy azok értékesítéséből származó javak. Az amerikai bíróság előtt zajló eljárás létjogosultságát pedig végképp megkérdőjelezi, hogy megfelelő jogorvoslati fórum hazánkban is van, Magyarországon független bíróságok működnek, az ország nem diktatúra –mondta.

A per megszüntetésének kiharcolására a MÁV-nak csak akkor lehet esélye, ha a lehető legrövidebb időn belül kiválasztja megfelelő szaktudással és presztízzsel rendelkező amerikai jogi képviselőjét. Több ügyvédi iroda is jelezte: vállalná a magyar vasút képviseletét a perben, amelyben a felperesek 240 millió dollár vagyoni és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik.

A MÁV a piackutatással már végzett, és kedden tizenhárom előzetesen kiválasztott, Egyesült Államokbanműködő ügyvédi irodához juttatta el ajánlattételi felhívását. A meghívásos eljáráson a pályázók március 30-ig adhatnak ajánlatot. Közülük előreláthatólag napokon belül kiválasztják azt az irodát, amelynek a vasút megbízást ad majd.

A vasúttársaság jogi képviselője az esetleges sikerdíjjal együtt legfeljebb 45 millió forintot kérhet, ami az Egyesült Államokban szokásos, gyakran ezer dollárt is meghaladó ügyvédi óradíjak mellett nem számít nagy összegnek. Ezért a pénzért a jogi iroda első feladata az lesz, hogy elérje: a bíróság halassza el három-négy hónappal az április 22-re kitűzött első meghallgatást. A MÁV ugyanis a rendelkezésére álló néhány hét alatt nem készülhet fel a védekezésre.

A MÁV felhívása szerint a pályázaton csak olyan ügyvédi iroda tehet ajánlatot, amely az elmúlt tíz évben holokauszttal, vagy más, az emberi jogok megsértésével összefüggő ügyben már ellátta a károkozással vádolt külföldi ügyfél képviseletét, illetve közreműködött ilyen eljárásban. De a perre vonatkozó részletes szakmai koncepció bemutatása is feltétel. Az ajánlatokat ötfős bizottság bírálja el, amelyben az IRM, a közlekedési és a pénzügyi tárca delegáltja mellett a MÁV elnök-vezérigazgatója, illetve jogi igazgatója kap helyet.

Amerikában jogi bonyodalmakba keveredett más magyar cégek példája mutatja, milyen drága mulatság egy tengerentúli eljárás. Ha a holokausztper megszüntetését a megbízott jogi képviselőnek nem sikerül elérnie, a MÁV hosszadalmas és költséges pereskedésnek néz elébe. Attól függetlenül, hogy a bíróság végül kinek ad majd igazat, az ügyvédi költség akár a több milliárd forintot is elérheti majd. Ezért ebben az esetben a MÁV közbeszerzési eljárást ír ki a perben eljáró ügyvéd kiválasztására.

Sötét múlt árnya vetül a MÁV-ra, a vasúttársaság szerint jogtalanul
Sötét múlt árnya vetül a MÁV-ra, a vasúttársaság szerint jogtalanul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.