Felborítaná a piaci erőviszonyokat a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Két-három éven belül piacvezetőkké akarunk válni Magyarországon, ami nem tűnik teljesíthetetlen célnak – mondta lapunknak Giró-Szász András, politikai elemző, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki Heim Péter befektetési szakemberrel közösen létrehozta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t.

A tulajdonosok tervei szerint öt éven belül a régióban is stabil pozíciókat építenek ki, mint az elhangzott a cég szerdai bemutatkozó tájékoztatóján.

A cégben Heimnek van többségi tulajdonrésze, igaz, annak mértéke nem éri el az 51 százalékot. A társaságot 5 millió forint jegyzett tőkével alapították, ami nem lenne elegendő az ambiciózus tervek eléréséhez. Ezt így gondolják a tulajdonosok is, akik szerint akár még idén szükség lehet tőkeemelésre. Giró-Szász lapunknak leszögezte, hitelt nem vesznek fel a cég működésének finanszírozására. Mint ahogy új tulajdonos belépésével sem számolnak egyelőre. Pedig a vezetésben illusztris pénzügyi befektetők találhatók: a felügyelőbizottságot például Lantos Csaba, az OTP volt vezérhelyettese, Csányi Sándor egykori jobbkeze irányítja.

A kisebbségi tulajdonos szerint számítanak a magánszektor és a kormány megrendeléseire is. A cég első publikációját, egy monitoringjelentést április végén, május elején adja ki, a témája Magyarország gazdasága. A kutatási témáik között szerepel a fiskális politika, az energetika és vidékfejlesztés is.

Az ismert orvos dinasztiából származó Heim Péter ötlete volt az új gazdaságkutató létrehozása. A magát konzervatív értékrendűnek valló Heimről Fidesz-közeli körökben úgy tartják, hogy „a gondolataiból rendszeresen táplálkoznak a párt fő gazdaságpolitikusai: Varga Mihály, Matolcsy György és Járai Zsigmond”. – Beszélő viszonyban állok mindannyiukkal, olykor hallgatnak rám – így reagált erre lapunknak Heim Péter. – A konzervatív gazdaságpolitika híve vagyok, aminek fő jellemzője a fegyelmezettség. A magyar politikai palettán ehhez az irányvonalhoz jelenleg a Fidesz áll a legközelebb. De ez természetesen nem azt jelenti, hogy Fidesz-intézmény lenne, netán Orbán Viktorhoz köthető a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A remélhetőleg hosszú működésünk során úgy kívánunk tevékenykedni, hogy a mindenkori kormány felé közvetíteni tudjuk a konzervatív gazdaságpolitika értékeit, gondolatainkat, javaslatainkat.

Heim Péter szerint egyedül ez a bizonyos konzervatív gazdaságpolitika képes kivezetni az országot a válságból. – A neo liberális felfogás az egyént helyezi a középpontba, a szociáldemokrata irány pedig a segélyezést. Hosszú távon mindkettő működésképtelen, és az állam összeomlásához vezet. Nálunk a közösség, a közérdek van az origóban.

Az új intézet kutatási igazgatója Mellár Tamás, a KSH exelnöke, akit 2003-ban a szocialisták menesztettek állásából. Mellette hat-hét területvezető dolgozik majd, összességében pedig több száz szakembernek adhatnak munkát, Giró-Szász szerint piaci megbízás alapján. Információink szerint a Századvég égisze alatt tevékenykedő gazdasági elemzők is átkerülnek a zrt-be.

– Örülök, hogy létrejött egy nyíltan fideszes gazdaságkutató intézet – mondta lapunknak Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Hozzátette, állnak a verseny elé, pláne ha az piaci és szakmai alapon működik. Mint mondta, a GKI jelenleg sem állami támogatásokból, hanem a piacról él, a legnagyobb megrendelője pedig az Európai Unió. A cégnek csoportszinten tavaly egymilliárd forint árbevétele volt, amely egy 45 fős csapat munkájának eredménye. Hozzátette, a GKI, amely jelenleg piacvezető, 18 éve működik részvénytársaságként, és az eddigi tapasztalatai szerint öt év kevés idő ahhoz, hogy egy új kutatóintézet valódi csapattá, iskolává forrjon, és régiós szinten is piacvezető legyen. Mellesleg – jegyezte meg – a GKI 1998–2002 között, a Fidesz kormányzása alatt is szépen növekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.