Európa hitele a helléneknek

Hosszas huzavona után megállapodás születhet a gazdaságilag megrokkant Görögország megsegítéséről.

A legtovább ellenálló németek és franciák is hajlanak arra, hogy az eurózóna tagországokkal kötött kétoldalú megállapodásokkal evickéljenek ki a bajból a görögök, illetve a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) forduljanak 20 milliárd dolláros hitelért.

A kiszivárgott hírek szerint a francia elnök, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel német kancellár az uniós csúcs előtt Brüsszelben ült tárgyalóasztalhoz, s másfél oldalas szövegben állapodtak meg a görög támogatás módozatairól.

A szöveget eljuttatták az Európai Tanács állandó elnökének, Herman Van Rompuynek, akire az a feladat vár, hogy egyeztessen az eurózónába tartozó tagországokkal. Franciaország eddig ellenezte az IMF szerepvállalását, de megenyhült, miután az addig makacskodó németek jelezték, hogy beszállnak a támogatásba. A döntés meghozatalára bizonyára jótékonyan hat, hogy az euró árfolyama tízhavi mélypontra süllyedt a dollárral szemben – a piacok így reagáltak az uniós hezitálásra. A megállapodásnak ára is lesz: Merkel világossá tette, hogy Görögország megsegítésének ellentételezése az uniós alapszerződés módosítása kell legyen.

Azt szeretné elérni, hogy szigorúbbá váljanak az eurót övező szabályok és a betartatásukra kidolgozott eljárások. José Manuel Barroso bizottsági elnök tegnap elképzelhetetlennek tartotta, hogy megállapodás nélkül álljanak fel az uniós csúcs végén. A néppártiak találkozóján Orbán Viktor kijelentette, a görög ügynek számunkra az a tanulsága, hogy „régi bűnnek hosszú az árnyéka”.

Zeusz athéni temploma – a görög gazdaság sincs sokkal jobb állapotban
Zeusz athéni temploma – a görög gazdaság sincs sokkal jobb állapotban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.