Életben tartják az energiatámogatást

Tegnap a kormányszóvivő hivatalosan is megerősítette az átlag 10 százalékos áprilisi gázáremelést. Ez a fővárosban kissé kevesebb, a Tigáz területén némileg több lesz. Az MSZP-nek ez is sok, az energetikai miniszter és az energiahivatal vezetőjének fejét követelik. Április végétől a legalsó két jövedelemsávban mégsem szűnik meg a szociális energiatámogatás.

A hetekig tartó háttéregyeztetések után tegnap a kormányszóvivő bejelentette az április 1-jétől hatályos, átlagosan 10 százalékos gázáremelést. Az árügyben elvileg a kormánytól függetlenül döntő Magyar Energia Hivatal (MEH) ugyanakkor hozta nyilvánosságra vonatkozó közleményét. A kormányszóvivő megemlítette, hogy ez csupán átlagérték, amely szolgáltatói területenként különbözhet.

A konkrét számok a MEH-anyagból is kimaradtak, de a szóvivő példaként megemlítette: a fővárosiak 8,7 százalékos, a Tigáz területén élők viszont 12,2 százalékos drágulásra számíthatnak. A többiek értékei 10 százalék alá esnek. A nagyobb fogyasztásúak átlagosan 9,5 százalékos, a legnagyobb gázfelhasználók – így a távfűtőművek – viszont akár 12 százalékkal is drágábban kapják majd a fűtőanyagot. Szollár Domokos szóvivő ugyanakkor az ebből adódó távhőár tekintetében –a Főtáv példáján - bízik a távhőcégek illetve az ármegállapításért felelős helyhatóságok önmérsékletében.

Ezen túlmenően a kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy április végétől a két alsó jövedelmi sávba tartozók számára – a korábbi ígéretektől eltérően – június végéig mégsem szűnik meg a szociális gáz- és távhőártámogatás. Pontosabban szólva a legalsó sávban – 57 ezer forint alatti egy főre eső jövedelmű igénylő esetén – a támogatás addig teljes egészében megmarad. (Vagyis számukra is 10 százalékkal emelkedik a tarifa, de a megmaradó kedvezmény miatt ez a többiekénél mintegy 19 százalékkal lesz alacsonyabb számításaink szerint. E körbe a szociális tárcától kapott adataink alapján 470 ezer család tartozik.)

A második legalsó sávban, vagyis 57 ezer és 71,2 ezer forint között a támogatás megfeleződik. Ez 322 ezer fogyasztót érint, ők számításunk szerint májustól a többieknél 7 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak. Ugyanakkor nekik értelemszerűen áprilisban, két lépésben összesen több mint 15 százalékos gázáremelkedést kell elszenvedniük.

A két fennmaradó jövedelmi kategória számára április végétől valóban megszűnik a támogatás. A harmadik sávba tartozóaknak így szintén több mint 15 százalékkal ugrik az ár. Mivel a negyedik sávba tartozók már eddig is csak jelképes kedvezményt kapnak, ők lényegében a támogatásban nem részesülőkre jutó 10 százalékot érzik meg.

Az érintett, mintegy 160 ezer rászoruló távhőfogyasztó kedvezményei hasonló mértékben változnak. A szociális tárca adatai alapján végzett számításaink szerint a változással májustól több mint 620 ezer olyan háztartás esik el az energiatámogatástól, amely most kisebb-nagyobb mértékben részesül belőle. (Arra a kérdésünkre, hogy most újra igényelhető lesz-e a támogatás, a szociális tárca a kormányszóvivői irodától ígért választ, ami nem érkezett meg.)

Szollár Domokos kormányszóvivő ezen túlmenően azt is bejelentette, hogy szigorítják a közműcégek szolgáltatási szabályait. E szerint egyszerűsödik és össszehasonlíthatóvá válik a számla, két hétre csökken az érdemi válaszadás kötelező határideje, kikapcsolás után pedig – a számla rendezését követően – a visszakapcsolás nem tarthat két napnál tovább. A leginkább bajbajutottaknak fenntartott krízisalap működését a kormány április végéig meghosszabbította.

Zsonglőrködés a számokkal

A kormányszóvivő üdvözölte a 10 százalék alatti emelés, korábban szerinte kétszer ennyit vártak. Ezzel szemben az energiahivatalnál mintegy 15 százalékról beszéltek korábban. De akad más furcsaság is. A kormány- és a MEH-anyag az új árakat a tavaly áprilisiakkal hasonlítja össze. A kettő különbsége szavaik szerint meg sem közelíti az inflációt: a lakossági áremelkedés mértéke nem több 1,6 százaléknál.

Ugyanakkor szakértők szerint ez az olajár 2008-as összeomlásának hatása, ami a tavalyi év második felében eredményezett nálunk némi gázárcsökkenést. Aztán a MEH-anyag szerint a 20 köbméter alatti órájúak számára egész pontosan 9,98 százalék lesz az áremelkedés a januári tarifához képest. Az előzmények ismeretében ez a fura szám cseppet sem véletlen: a „politika” ugyanis 10 százalék alatti gázáremelést „kért”. Azt, hogy ez a szám a parlamenti választások tükrében politikai megrendelésre született volna, minden érintett határozottan tagadja. A

zt azonban kérdésünkre Szollár Domokos is elismerte, hogy a kormány márciusban azért „pontosított” kétszer is a képleten, mert a tavalyi árfelszabadítás óta ez az egyetlen beleszólási lehetősége maradt. Mint fogalmazott, „a kormány intézkedett, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan fillérrel se emelhessék a gázárat”. Azon a szóvivő semmi kivetnivalót nem talál, hogy a kabinet már a szolgáltatók árjavaslatai után korrigálta a kiszámítási képletet, szerinte márciusban folyamatos volt az egyeztetés a cégekkel.

Azt, hogy most a tavaszi-nyári idényre miért tolják ki a szociális gázártámogatást, a kormányszóvivő azzal indokolta, hogy maradt rá pénz. Az erre szolgáló keret az úgynevezett Robin Hood adóból származó bevétel. Ez azonban szavai szerint júliusra tényleg elfogy. Mivel a szociális energiaártámogatás lefaragását a kormány a nemzetközi szervezeteknek 2010-re ígérte meg, a módosításról nem kellett újra egyeztetni velük – tette hozzá. A szociális tárcától úgy tudjuk, hogy ez év áprilisig 20 milliárdos kiadással számoltak, ám februárig csak 4 milliárd forint ment el energiaártámogatásra. Tavaly februárig 14 milliárdot kellett fordítani erre.

Az MSZP tiltakozik, a Fidesz már óvatosabb

Szakmailag megkérdőjelezhető, politikailag pedig elfogadhatatlan az április 1-jei áremelésről szóló döntés” – ezt ezúttal nem a Fidesz, hanem – talán némi meglepetésre – az MSZP frakcióvezetőhelyettese, Kovács Tibor nyilatkozta a távirati irodának. Szanyi Tibor szocialista honatya – frakciótársa, Podolák György néhány héttel ezelőtti szavaihoz hasonlóan – a Magyar Energia Hivatal elnökének menesztését követelte. Ő Hónig Pétert sem látná már szívesen az energiaminiszteri székben. (A kormány szóvivője közölte, bizalmuk mindkét irányító iránt töretlen.) A szocialista képviselők „vizsgálatot” is kilátásba helyeztek az áremelés indokoltságának megállapítására.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője – talán kevésbé formabontó módon – ezúttal „elfogadhatatlannak” ítélte a gázáremelést, a távhőáfa-csökkentést, illetve az energiaártámogatás meghosszabbítását pedig „tipikus szocialista trükknek nevezte”. Azokra a kérdésekre, hogy a Fidesz esetleges kormányra kerülésekor mit tesz majd a témában – például folytatja-e az energiaártámogatást –, úgy fogalmazott, a nemzeti ügyek kormányának az első perctől az lesz az egyik fő célkitűzése, hogy fokozatosan elérje: a fizetések minél kisebb része menjen a rezsi kifizetésére. Hogy ezt pontosan mi módon és milyen ütemezéssel tudják majd elérni, ahhoz gazdasági tényfeltárásra van szükség – fogalmazott.

A politika lejjebb csavarta az áremelést
A politika lejjebb csavarta az áremelést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.