Óvatosan derűlátó az EU

Kicsit derűs, kicsit halogató, de a mienk – nagyjából így értékelte Ollie Rehn pénzügyi biztos az egy hét alatt megvizsgált huszonnégy stabilitási és konvergenciaprogramot.

Ez nagyjából vonatkozik a magyar előrejelzésre is, amelyről a brüsszeli vélemény az, hogy számos kockázatot rejt magában, s 2011-től nem részletezi a hiánycsökkentés menetét. De az idén teljesíthető a 3,8 százalékos hiánycél, jövőre pedig meglehet a három százalék alatti deficit, s ennek elismerését a Pénzügyminisztérium nyugtázta.

A múlt héten tizennégy, szerdán újabb tíz ország programját vizsgálta az Európai Bizottság, hangsúlyozottan a világgazdasági válság fényében, s annak tudatában, hogy a krízisre adott válaszok miatt a tagországok zöme átlépte a költségvetési deficit háromszázalékos határát a GDP-hez viszonyítva. Az egyes államoknak a rájuk szabott határidőre vissza kell térniük a határérték alá. Ollie Rehn pénzügyi biztos szerint a benyújtott friss programok azt sugallják: az unió átlagban 2013-ra teljesíti ezt a tervet. A kivétel Nagy-Britannia, amely valószínűleg 2014–15-re sem viszi három százalék alá a büdzsé hiányát, igaz két számjegyű deficittel bajlódik. Jól érzékelteti a helyzet súlyát, hogy szakértői számítások szerint húszévnyi államháztartás-rendezési vesződség ment kárba.

A szerdán közzétett beszámoló szerint a most vizsgált tíz állam közül csak Dánia és Luxemburg tartja a hiányt a kívánt szint alatt, de a helyzet náluk az idén rosszabbra fordul. A többi nyolc – Magyarország, Csehország, Litvánia, Lettország, Málta, Lengyelország, Románia és Szlovénia – tartja a bizottság, illetve tanács által kijelölt pályát.

Ehhez persze az is kellett, hogy kicsit derűlátóbban ítéljék meg a növekedési kilátásokat, mint az uniós végrehajtó testület, s kissé homályban hagyják, a következő években pontosan milyen folyamatok mentén ereszkednek vissza a megkövetelt szintre.

Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy a GDP tavaly a jelzett 6,7 százalék helyett 6,3 százalékkal esett, s így elképzelhető, hogy idén a hanyatlás mértéke valóban 0,3 százalék lesz, s nem 0,5, ahogy a bizottság becsülte az ősszel.

Ám, hogy 2011-ben és 2012-ben elérhető-e a 3,75 százalékos iram, kétséges – Brüsszel 3,1 százalékot sejt. S miközben elfogadja, hogy a fellendülés motorja a kivitel lesz, derűlátónak tartja a magyar program várakozását a behozatalt és a beruházásokat illetően.

Magyarország az uniós csatlakozás óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll, s legutóbb tavaly júliusban kapott haladékot, a válságra tekintettel 2011-ig, hogy a hiányt három százalék alá csökkentse. Megállapították, hogy 2011-ben lehetséges a túlzott deficit megszüntetése, s idén a 3,8 százalékos cél teljesítése. Elismerik, hogy tavaly és a megelőző években sikerült a deficit mértékét stabilizálni, részben szerkezeti jellegű kiadáscsökkentés révén, különös tekintettel a közszféra béreire, a nyugdíjakra és szociális juttatásokra. Ami az idei évet illeti, a bevételeket mérsékelheti az Alkotmánybíróság döntése az ingatlanadó elvetéséről, illetve a kiadásokat növelheti például a Malév újraállamosításának költsége, illetve az is, hogy a távolsági tömegközlekedés támogatásának mérséklését nem egészítik ki szerkezeti intézkedések.

A következő két évben mind a kiadási, mind a bevételi oldalon lehetnek csúszások. Az államadósság a GDP 79 százalékán az idén tetőzik, 2012-re 73,5 százalékra mérséklődhet. Az ajánlás szerint (amit persze a tanácsnak még el kell fogadnia) ebben az évben tartani kell a 3,8 százalékos hiányt, jövőre fel kell készülni további intézkedésekre, ha az előrejelzés valóban derűlátónak bizonyul, s a deficitet három százalék alá kell csökkenteni, majd megerősített stratégiával nekivágni a 2012-es évnek. A közigazgatás reformját és a veszteséges állami vállalatok átalakítását is folytatni kell.

A bizottsági értékelésre úgy reagált a Pénzügyminisztérium, hogy az visszaigazolja: Magyarország eredményes költségvetési konszolidációt hajtott végre, teljesíthető az ez évi 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél, s megvalósítható, hogy 2011-ben az államháztartás hiánya 2,8 százalékra csökkenjen. A Pénzügyminisztérium egyetért azzal az észrevétellel is, hogy a további intézkedéseket nem részletezi a konvergenciaprogram, de a részletek kitöltése már a következő kormány feladata lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.