Egyre kevésbé szeretjük a bankokat

Míg tavaly a bankoknál az ügyfelek 60, a biztosítók esetében pedig 61 százalékamorgott valami miatt, az idén ez az arány 71, illetve 67 százalékra nőtt – derül ki IFUA Horváth & Partners és a Data Research elemzéséből.

A bankok megítélése főleg a negyven-ötven évesek, és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében romlott látványosan, előbbieknél 39-ről 23 százalékra, míg az utóbbi körben 46-ról 35 százalékra –mondta Huba Eörs, az IFUA ügyvezető partnere. Nőtt azok aránya is, akik pénzügyi szolgáltatójuk lecserélését tervezik: a bankok esetében ez az idén 10,3 százalék, szemben a tavalyi kilenc százalékkal, míg a biztosítóváltásban gondolkodók aránya ennél nagyobb mértékben emelkedett, 4,7-ről 7,7 százalékra. A válság a váltást tervezők motivációjában is tetten érhető: 2009-ben még azok voltak többen, akik azért cserélték volna bankjukat, mert elégedetlenek voltak a kapott szolgáltatásokkal, addig az idén már egyértelműen a pénzügyi megfontolások a döntőek. A távozást fontolgató ügyfelek 44 százaléka egy konkurens kedvezőbb ajánlata miatt venné a kalapját, míg a csak a saját szolgáltatójával elégedettlenek aránya 37 százalék – tette hozzá Kovács Gyula, a Data Research ügyvezető igazgatója.

Annak ellenére, hogy az idei felmérés alkalmával nőtt azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, érinti őket a válság (58-ról 62 százalékra), a tavalyi jelentős visszaesés után most mégis emelkedik az eladósodási kedv. A megkérdezettek 3,9 százaléka mondta azt, hogy lakáshitel felvételét tervezi, miközben 2009-ben csak 1,3 százalék gondolta így. A potenciális lakásvásárlók, a negyven év alatti korosztály esetében a hitelfelvételt tervezők aránya ennél is nagyobb mértékben emelkedett, 2,5-ről hét százalékra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.