Dögönyözött görögök

Történetének legsúlyosabb válságát éli át az eurózóna. Az eltitkolt görög túlköltekezés nyomán kibontakozott krízis kezelésére nincs kidolgozott programja, mert az alapító atyák nem gondoltak arra, amit elképzelni sem tudtak.

Fellángolt a vita múltról, jelenről és jövőről. Németek és görögök szidalmazzák egymást, franciák vonják kérdőre a németeket, amit az érintett kikér magának.

A világgazdaság válsága váltotta ki az euróövezet válságát, s hozta felszínre mindazon gyengeségeket, amelyeket a közös valuta bevezetése óta eltelt bő tíz év nagy részében jól leplezett a globális környezet, a kínai fellendülés, az emiatt alacsony infláció és a pénzbőség kora. Most előkerültek a szabályokban megbúvó, s egyes szakértők által évek óta pedzegetett ellentmondások. A kamatpolitika közös, de nemzeti hatáskörben maradtak a költségvetési politikák. Röviden: valutaunió politikai unió nélkül.

Tévesnek bizonyult az a felfogás is, hogy a fizetési mérleggel, a tagországok külső egyensúlyával az eurózónán belül nem kell törődni. De az évek során nemcsak a görög hiány és adósság halmozódott fel úgy, hogy Brüsszel nem avatkozott be, hanem a belső egyensúly is a politikusok szeme láttára bomlott meg: Délen a kereskedelmi, folyó fizetési hiány duzzadt, Északon, főként Németországban a többlet. S ebbe a folyamatba sem avatkoztak be. Leértékelni nem lehetett, a reformokat meg halogatták.

A dolgok így nem mehetnek tovább, a kérdés az, akkor mégis hogyan érdemes folytatni. A ma kezdődő uniós csúcsnak ez a tétje. A megoldás kézenfekvő lenne. Ésszerűsíteni kell a szabályokat, szigorúan ellenőrizni őket a koordináció erősítésével, s megelőzni a versenyképességi pozíciók romlását, vagyis a leértékelés megszűnt eszköze helyett időben bevetni más megoldásokat, például a bérek és az adók igazítását.

A közös kiutat azonban nehéz lesz meglelni. Az euróval a háború utáni integrációs sikert akarták megfejelni, ehhez német–francia egyezség kellett, s az olaszokat sem lehetett kihagyni. A főszerepet Németország vállalta, az erős márkával és Bundesbankkal.

Az utóbbi évtizedben megszilárdította vezető helyét.

Európa motorja, mint exportőr, s fékje, mint importőr.

Előbbit mindenkinek dicsérni illik, utóbbit bírálni meg nem, mint ezt a francia pénzügyminiszter minapi kísérletének fogadtatása is érzékeltette. Berlin nem mulasztotta el a fegyelmezetlen görögök nevelő célzatú intését. Kevéssé hajlanak ez ügyben kompromisszumra. Inkább kiraknák Athént az eurózónából.

Ez a friss ötlet azonban az Európai Központi Bank francia elnöke szerint is abszurd, ellentmond az európai gondolatnak.

A görögök megsegítésének örve alatt a befolyásért folyik a küzdelem: ki érvényesüljön az eurózóna elkerülhetetlen korszerűsítésének folyamatában. Létrejön-e a válságkezelési mechanizmus, kialakul-e a versenyképesség mérésének intézményes kerete, s az egységes európai bankfelügyelet. A valutaunió első válsága jól tükrözi a múltbeli politikai kompromisszumokat. Persze a jövő felé vezető út is alkukkal lesz kikövezve. Nagyon időszerű, amit Almunia akkori pénzügyi biztos mondott 2008 októberében, a Lehman bankház csődjét követő borús hangulatban: „Az Európai Monetáris Unió befejezetlen mű. Tökéletesítésén még fáradozni kell”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.