A döntésképtelen unió gyengíti az eurót

Az Európai Bizottság európai megoldást sürget a görögök támogatására, a németek viszont mindinkább a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bevonását sürgetik. A franciák hajlanak az elfogadására. A görögök szívesen látnának egy támogatási keretet, de a hitelt egyelőre nem vennék igénybe. A csütörtöki csúcs előtt nagy volt a zűrzavar, s e döntésképtelenséget látva tízhavi mélypontra esett az euró árfolyama.

– Van még huszonnégy óránk, ha szükséges és lehetséges, akkorVan Rompuy elnök úr összehívja az eurózóna külön csúcstalálkozóját a csütörtök késő délután kezdődő szokásos uniós összejövetel előtt – hallani uniós forrásokból, akik azonban nem vállalkoztak arra, hogy az egyeztetések kimenetelét megjósolják. Brüsszelben elismerik: ha mégsem történik semmi, a piacok azonnal reagálni fognak.

Angela Merkel megmakacsolta magát
Angela Merkel megmakacsolta magát

A befektetők már csütörtökön sem tétlenkedtek: az euró tízhavi mélypontra esett, csak 1,33 dollárt adtak érte. Hozzájárult ehhez, hogy egy hitelminősítő, a Fitch AA- kategóriába minősítette le Portugáliát, érzékeltetve, hogy Görögország baja tovább terjedhet. Más országnak is megoldást kell találnia a megnövekedett adósságok finanszírozására. Portugália a maga nyolc százalék körüli hiányával és nyolcvanszázalékos adósságszintjével nincs könnyű helyzetben. A görögök mutatói ennél ugyan rosszabbak, de Athén már nekigyürkőzött, idén négy százalékpontot farag le a deficitből. Viszont csak drágán jutnak hitelhez, amit sérelmeznek a görögök, akik olyan uniós mechanizmust szeretnének, amely miatt nem kell a lisszaboni szerződést módosítani.

Európai megoldást sürgetett tegnap a bizottság is. Ám Merkel német kancellár megmakacsolta magát. Belpolitikai okokból is, mert tartományi választás elé néz, s a németek nem támogatnák a laza, költekező görögöket, akik veszélybe sodorták az eurózóna stabilitását is. Az utóbbi napokban Berlin azzal érvelt, hogy Athén egyelőre tudja finanszírozni magát, nincs miért segíteni neki. Az alapszerződésben nem is könnyű megtalálni a módját a kétoldalú hitelek esetleges megszervezésének, ha mégis sikerül, azzal viszont precedens teremtődik. Vagyis más országok is jelentkezhetnek, ha a piacok szorongatják őket.

Így míg Barroso bizottsági elnök megoldást sürget, Merkel nemet mond, illetve barátkozik az IMF bevonásának gondolatával. A franciák is hajlanak erre. Értesülések szerint Merkel akkor menne bele egy európai támogatási eszköz kidolgozásába, ha azonnal megkezdődnének a tárgyalások az uniós alapszerződés módosításáról, s a németek ízlésének megfelelően szigorítanák az eurózóna szabályait, büntetnék a görögökhöz hasonló fegyelmezetlen országokat. Továbbá ha megindulna az európai valutaalap létrehozásának folyamata, amelynek része lehetne, hogy végső esetben valakit kizárnak a valutaklubból. Ez utóbbi ötlet viszont egyelőre elutasításra talált.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága tegnap jóváhagyta a Magyarországnak nyújtott készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló jelentést. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ezáltal a hatodik részlet, 725,1 millió SDR lehívhatóvá vált. A jelenlegi piaci finanszírozási feltételeknek köszönhetően – hasonlóan a 2009. decembe rében esedékessé vált ötödik részlethez – a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank a hatodik részlet lehívását nem kezdeményezi. A fennmaradó összeget a feltételek teljesítése esetén a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt, vagyis 2010 őszéig le lehet hívni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.