Nem nyílik a Dália - óriás ingatlanbukta Győrben

Kivonul az Engel-csoport Győrből, elfogyott a pénze, ezért nem épül meg a tervezett többezer lakás. Az egyik épület, a Dália-palota kivitelezése félbemaradt, a lakók és a kivitelezők futnak a pénzük után, a beruházó ellen felszámolást kezdeményeztek.

Futhatnak a pénzük után azok az ügyfelek, akik a győri Dália-palotában szerettek volna lakást vásárolni, s már be is fizették reménybeli új otthonuk foglalóját. Az Engelcsoport beruházásában épült házat a tervek szerint 2008 végén, legkésőbb 2009 elején kellett volna átadni, az építkezés azonban leállt, az ingatlanon már hónapok nem dolgoznak, s kétséges, elkészül-e valaha is az épület. Az Engel pénze elfogyott, a társaság kivonult a győri terület fejlesztéséből.

A történet jó egy évtizede indult: a Magyarországon és a régió más államaiban akkor már több jelentős beruházáson dolgozó Engel 2002-ben írt alá együttműködési szerződést a Rába Nyrt.-vel a Győr központi részén fekvő egykori telephely hasznosítására. Az egykor a Rába csarnokainak, irodaházának helyet adó mintegy 43 hektáros területen a csoport több tízmilliárd forintos beruházás eredményeként 5-6 ezer új lakást, óvodát, iskolát, ligetet, sétálóutcát, üzleteket –gyakorlatilag egy önálló városrész kialakítását ígérte.

Egy ekkora léptékű fejlesztés létjogosultságát a 130 ezres városban már akkor többen kétségbe vonták, a Városrét néven futó projekt első ütemének kivitelezése mégis elindult 2006-ban. Egy ideig minden rendben is ment: elkészült a hatvanlakásos Tulipán-ház, majd felépült nyolcvanhárom lakásos Amarilliszkert, s az új otthonokat elég gyorsan, jobbára még a tervezőasztalról sikerült értékesíteni.

A fejlesztés első ütemének utolsó épülete, a Dália-palota lakásai iránt azonban már nem volt ekkora az érdeklődés. A győri lakáspiacon időközben túlkínálat alakult ki, s a pénzügyi-gazdasági válság elmélyülése is visszavetette a keresletet: a kétszázhat lakásból már csak ötvenkettőt sikerült értékesíteni, pontosabban enynyire fizették be a jobbára 15 százalékos előleget.

A tulajdonos magára hagyta a céget

A recesszió azonban nem csak a keresletre volt hatással. A magyarországi Engel működésére a tulajdonosok, elsősorban az amerikai Heitman-csoport, amely az itteni fejlesztések fő finanszírozója volt, nem tudott több forrást biztosítani. Mivel a lakások értékesítése elakadt, s a tulajdonosoktól sem jött több pénz, az addigra már 85 százalékban elkészült Dália-palota építése leállt – mondta lapunknak Rosenberg Ernő, a csoport nemrég lemondott magyarországi ügyvezetője.

– A helyzet kilátástalanná vált, a tulajdonosok magára hagyták a céget, hiába kértem többször is segítséget a Heitman központjától, még csak válaszra sem méltattak – indokolta Rosenberg, miért távozott két hónappal ezelőtt a cégtől. (Rosenberg egyébként 2009 márciusa óta irányította a magyarországi Engel-csoportot.)

A hoppon maradt vevők – akik közül többen is eladták korábbi lakásukat, s most albérletben élnek – nagyobb része még bízik a beruházás befejezésében, ám néhány vásárlónak már elfogyott a türelme, s felmondta az Engellel kötött szerződést. Mivel azonban a társaság lényegében vezető nélkül maradt (a másik ügyvezető, Shmuel Hibel nem Magyarországon él, s a cég napi irányításában korábban sem igen vett részt), ezért egy ideig úgy tűnt, a vevők is keresztet vethetnek befizetéseikre. A patthelyzetet végül a projektet finanszírozó pénzintézet, az UniCredit oldotta fel: információnk szerint a bank az Engel nála vezetett számlájáról leemelt összegből visszafizette azok foglalóit, akik nem tudtak tovább várni a Dália-palotára. Értesülésünket megerősítette Rosenberg is, aki elmondta, hogy az UniCredit korrekten járt el, ebben a helyzetben a legfontosabb a vevők kártalanítása volt.

Más befejezi?

Az azonban továbbra is bizonytalan, ki és mikor fejezheti be a Dália-palota építését. Információnk szerint az UniCredit, amelynek a fejlesztés leállása a presztízs mellett komoly anyagi veszteséget is jelent, továbbra is mindent megtesz azért, hogy elkészüljön az épület, s a bank ezért attól sem zárkózik el, hogy az Engel-csoport helyett más beruházó fejezze be a Dália-palotát.

Értesülésünk szerint a bank már el is kezdett tárgyalni egy lehetséges befektetővel, ugyanakkor a lehetőségek között az is szerepel, hogy az UniC-redit maga fejezze be az ingatlant. A végső döntést azonban valószínűleg a felszámolónak kell majd meghoznia, információnk szerint ugyanis a Dália-palotán dolgozó kivitelezők, akiknek szintén tartozik az Engel, nemrég felszámolást kezdeményeztek a csoport érintett projektcége, az Engel-Projekt Kft. ellen. A társaság egyébként a vevők, a bank és a kivitelezők mellett tartozik az adóhatóságnak is, legalábbis erre utal, hogy az APEH –mint az a Cégközlönyből kiderül – tavaly év végén végrehajtást kezdeményezett az Engel-Projekt ellen.

A Rába szerződést bont

A Rába a napokban jelentette be, hogy felmondta az Engellel még 2002-ben kötött szerződését. A társaság a tulajdonában lévő területből korábban mindig csak annyit adott el a csoportnak, amennyire annak a Városrét fejlesztéséhez éppen szüksége volt. Ezzel a módszerrel 2,6 hektárt értékesítettek, a Rába azonban nem tett le a 43 hektáros terület fennmaradó részének hasznosításáról sem.

A vállalat a város vezetésével közösen létrehozott egy szakbizottságot, amely új koncepciót dolgoz ki az ingatlan fejlesztésére – tudtuk meg Borkai Zsolt polgármestertől. Az új elképzelésekben –bár még nincsenek kész – úgy tudjuk elsősorban nem a lakásépítés, hanem kutatásfejlesztés és egyéb gazdasági hasznosítási lehetőségek kapnak nagyobb hangsúlyt.

Tulajdonosai magára hagyták a magyarországi Engel-csoportot, ezért a pénz elfogyott, az építkezés pedig leállt
Tulajdonosai magára hagyták a magyarországi Engel-csoportot, ezért a pénz elfogyott, az építkezés pedig leállt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.