Dagad a magyar kvótabotrány

Brüsszelben és Japánban is vizsgálják, hogy került vissza az EU-piacára a magyar környezetvédelmi tárca által nemrég eladott úgynevezett széndioxid-kvóta. Ez a termék ugyanis nem kerülhet vissza az EU-ba. A szaktárca és brókere mossa kezeit. A szokatlan ügylet miatt tegnap leálltak a széndioxid-tőzsdék.

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon - közölték ma.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kvótaértékesítése körül kipattant ügy "meglepte és aggodalommal töltötte el" a bizottságot - idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosam egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

Ennek előzményeként kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.

Hírügynökségi információk szerint a KVVM által a napokban értékesített, CER típusú kibocsátás csökkentési egységek – úgynevezett kiotói kvóták – kerültek "valahogyan" vissza az uniós kereskedelmi rendszerbe, pedig ezeket a kvótákat csak az Európai Unión kívüli országokban használhatták volna fel.

A világ legnagyobb nemzetközi kibocsátáskereskedelmi piacát üzemeltető norvég társaság közölte, hogy az ügy rendezése érdekében megbeszéléseket kezdett valamennyi érintettel. Az átmeneti időszakban a Bluenext kidolgozza a megoldást annak biztosítására, hogy ne kerülhessenek vissza a kvótakereskedelmi rendszerbe olyan széndioxid-kibocsátási kvóták, amelyeket egyszer már eladtak.

A KVVM március 11-én közleményben tájékoztatott arról, hogy csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, és ebből várhatóan 4 milliárd forint bevétele származik. Molnár József, a szaktárca kabinetfőnöke lapunknak azt mondta: a magyar brókercég, a Hungarian Energy Power Kft. egy londoni cégnek adta el a kvótát, azzal a kikötéssel, hogy ez a mennyiség nem jelenhet meg ismét az Európai Unióban, s csak Japán, Új-Zéland, illetve Svájc vásárolhat belőle. Az eddigi vizsgálatok szerint a magyar értékesítők felhívták erre a londoniak figyelmét. Az ügy tisztázása érdekében minden információt megküldtek a Bluenextnek.

Az MTI szerint a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adták tovább, a londoniak pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőjének, akitől a kvóták egy japán céghez kerültek. Innen az útjuk egy svájci céghez vezetett, amely állítólag továbbértékesítette őket a Bluenext felé. Ez egyelőre nem hiteles információ. A környezetvédelmi minisztérium szerint elképzelhető, hogy nem a mi kvótánkról van szó – erre ugyanis még nincs bizonyíték. Álláspontjuk szerint szabályosan és jóhiszeműen jártak el.

A Hungarian Energy Power Kft. és londoni partnere betartotta a szerződéseket, erről a magyar cég már az igazolást is megkapta Nagy-Britanniából –közölte Spengler József. A cégvezető szerint az angolok még mindig várják attól a nagy kereskedőháztól a hasonló tartalmú nyilatkozatot, amelynek a kvótákat továbbadták. Szerinte felháborító, ami történt, s úgy véli, idő kérdése, de mindenképpen ki kell derülnie annak, ki akart nagy hasznot realizálni az ügyleten.

Japánban egyelőre szintén döbbenten állnak az események előtt. "Egyelőre a helyzet értelmezésén fáradozunk. Soha nem gondoltuk, hogy ilyesmi megtörténhet" - mondta egy névtelenségbe burkolózó tokiói illetékes csütörtökön a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak. A japán szakemberek - a gazdasági és kereskedelmi, és a környezetvédelmi minisztérium munkatársai - most arról egyeztetnek, hogy mit kellene tenni, ha valóban japán cégekhez kerülnek a magyar CER-ek - tette hozzá. A japán kormányzat jelenleg nem tervezi, hogy megtiltja a belföldi kereskedést egyszer már értékesített CER-ekkel.

 

A CER-ek úgy jönnek létre, hogy egy fejlett ország beruházást visz egy fejlődő országba, aminek részeként kibocsátáscsökkenés valósul meg, és a beruházó CER-t kap a kibocsátáscsökkentésért „cserébe”. Magyarországi cégek általában kereskedőkön keresztül vásárolhatnak CER-egységeket, amelyekkel aztán részben elszámolhatnak, illetve kereskedhetnek. Jelenleg főként így kerülhet CER a magyar állam tulajdonába.

Uniós botránnyá dagadt a környezetvédelmi tárca ügylete (képünk illusztráció)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.