Erőt nyer a forint

Folytatódik a forintárfolyam erősödése: a kurzus újabb egy százalékot karcsúsodott tegnap, s egy euróért már csak 261,68 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon.

Ilyen erős legutóbb 2008 végén volt a hazai fizetőeszköz. Az árfolyam elsősorban a nemzetközi piacon uralkodó, egyelőre felhőtlennek tűnő optimizmusnak köszönheti izmosodását, szerepe van ebben aMagyarország külső megítélésében bekövetkezett pozitív fordulatnak is – mondta lapunknak az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletágának vezetője. Szántó András a költségvetési hiány leszorítását nevezte a Bajnai-kormány legfontosabb konszolidációs lépésének.

Emlékeztetett, hogy a forint az utóbbi 15 év háromnegyedét a 250–260-as sávban töltötte, ott érzi a legjobban magát. Az elemző nem lát olyan tényezőt, ami miatt nagy törés következhetne be az árfolyamban. A választások végeredményétmár beárazta a forintpiac, a kurzus inkább függ attól, hogy mennyire lesz következetes a Fidesz, ha kormányerővé válik. Megítélés kérdése, hogy kinek jó és kinek rossz az elmúlt hetek árfolyama – véli Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az erős forinton vesztenek a külföldi piacokra termelők, hiszen kevésbé versenyképes árakat tudnak kínálni vevőiknek.

Azok a cégek viszont, amelyek importra építik termelésüket, előnyt kovácsolnak az erős forintból, hiszen az olcsóbbá teszi beszerzéseiket. Ugyancsak kedvez a jelenlegi helyzet a devizában eladósodott cégeknek és a lakosságnak. Az elnök a monetáris politikát is ostorozta, szerinte a nemzetközi piacon kiugróan magas alapkamat a pénzüket itt fi altató külföldi befektetőknek kedvez. Az optimista hangulatból a tőzsdék is profitálnak.

 

Erősödő kilátások
Erősödő kilátások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.