Erőre kapott a forint

A nemzetközi optimizmus, a kormány konszolidációs politikája, a helyét kereső szabad tőke, a görög válság vártnál kevésbé rossz hatása az unióra együttesen tartják jó formában a forintot, amely tegnap a 2008-as év végének árfolyamszintjére erősödött.

Az elmúlt 15 évre visszatekintve megállapítható, hogy a 250-260 forintos szint az, ahol a magyar valuta az euróhoz viszonyítva legjobban érezte magát, és ahol az esetek 70-80 százalékában tartózkodott – mondta lapunknak Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletágának vezetője. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a 255-265 forintos sávba szorított euró még nem rontja az exportot, ugyanakkor kezelhető szinten tartja az állami, a lakossági és a céges adósságok törlesztését. Az euró árfolyama tegnap kora délután 261,6 forinton állt, amire utoljára 2008 decemberében volt példa.

Megítélés kérdése, hogy kinek jó, és kinek rossz az elmúlt hetek árfolyama – véli Parragh László. Az erős forinton vesztenek a külföldi piacokra termelők, hiszen a korábbinál kevésbé versenyképes árakat tudnak kínálni vevőiknek. Azoknak a cégeknek azonban, amelyek importra építik a termelésüket, előnyt jelent az erős forint, hiszen olcsóbbá teszi beszerzéseiket. Ugyancsak kedvez a jelenlegi helyzet a devizában eladósodott cégeknek.

A hazai fizetőeszköz az utóbbi időkben attól erősödik, hogyMagyarországot általában megbízható, feltörekvő uniós tagállamnak tartják, a Bajnaikormány konszolidációs lépései pedig jó irányba mutatnak – állítja Szántó András. Az államháztartás magas hiányával pedig azért nincs probléma, mert a két számjegyű GDP-arányos brit és görög deficit után ezzel már nem lógunk ki a sorból – tette hozzá. Ugyan a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, de nemzetközi viszonylatban még így is magas, ami kedvez a befektetéseknek. A világgazdaságba pumpált pénzek többnyire a tőkepiacokon csapódnak le, így lehet az, hogy éledezik a magyar kötvény- és állampapírpiac is –tette hozzá. Parragh kifogásolta, hogy a nemzetközi összehasonlításban még mindig magas magyar alapkamat a külföldi befektetőknek kedvez, akik ezt kihasználva milliárdokat visznek ki kamatnyereségként az országból. Szerinte a hitelesség további erősítése és a szerkezeti reformok végrehajtása mellett drasztikus alapkamatvágásra lenne szükség.

A forint erősödése annak is tulajdonítható – folytatja Szántó András –, hogy a világban optimizmus uralkodik. Az elemző szerint a közelgő választások sem veszélyeztetik a forintot, ugyanis azt már mindenki elfogadta, hogy vélhetően a Fidesz lép a kormányrúdhoz. A piacok azt várják a párttól, hogy nem engedi elszaladni a költségvetési hiányt, rendesen törleszti az államadósságot, és átláthatóan kormányzik. Ebben számíthat a vállalkozói szférára, hiszen – mint Parragh utalt rá – a gazdasági élet szereplői körében, nagyjából fél éve elindult egy folyamat, amikor is a korábban teljes vállszélességgel a balliberális kormány mellett álló meghatározó gazdasági szereplők felsorakoztak a Fidesz mögött.

A külpiacok húzták az ipart

Éledezik az ipar, amely fejlődését januárban a külpiaci értékesítések táplálták. A belföldi fogyasztás drasztikus visszaesése azonban továbbra is sújtja a hazai piacokon értékesítő cégeket. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hónapjában az ipari termelés éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett. A tavaly januárihoz képest az export 13,4 százalékkal nőtt, miközben a belföldi értékesítés 12,6 százalékkal, tavaly július óta a legnagyobb mértékben zuhant. Kedvező fejlemény, hogy a feldolgozóipari termelés negyedét és a kivitel harmadát képviselő számítógépek elektronikai és optikai termékek exportja januárban 23,9 százalékkal, míg a járműipar termelése 18 százalékkal nőtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.