Állami Malévnél nincs társadalmi munka

A korábbi gyakorlattal ellentétben a megújuló, állami tulajdonú Malév igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai ismét kapnak javadalmazást. Mindez havi 1,6 millió forintjába kerül a légitársaságnak. A Malév ígérete szerint néhány napon belül nyilvánosságra hozzák a tiszteletdíjak mértékét – a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően.

Egy biztos jele már van annak, hogy állami tulajdonba került a Malév: ismét kapnak tiszteletdíjat az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai. Az új grémiumok mandátuma hivatalosan a múlt hét végén kezdődött azzal, hogy az állam végrehajtotta a légitársaság tőkeemelését. Lapunk információ szerint a cég február 26-án tartott közgyűlése rendelkezett arról is, hogy a vezető testületek tagjainak munkáját mennyivel honorálja a cég. Egy tavaly augusztus végén született kormányrendelet szerint az állami cégek vezető testületeinek és azok vezetőinek javadalmazását nyilvánosságra kell hozni – ebbe a körbe tartozik most már a Malév is. Lapzártánkkor a légitársaság honlapján az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok névsora már megtalálható volt, ám a tiszteletdíjuk nem. Nem találtuk a vezérigazgató és helyettesei jövedelmére vonatkozó adatot sem.

Az új testületek megbízatása valószínűleg csak a kormányváltásig szól
Az új testületek megbízatása valószínűleg csak a kormányváltásig szól

A Népszabadság információi szerint ugyanakkor Kamarás Zoltán igazgatósági elnök 150 ezer, az igazgatósági tagok – Kelemen Tamás, Török Endre, Németh Ákos, Martin Gauss vezérigazgató, Leonov Péter és Anatolij Ballo, a korábbi tulajdonos VEB Bank egyik vezetője – pedig 130 ezer forint tiszteletdíjban részesülnek. Valamivel kevesebb összeggel ismerik el a felügyelőbizottság munkáját. Osztrovszky Krisztina elnök forrásaink szerint 130 ezer, míg a tagok (Ritter Marianna, Vörös Viktória, Bene Orsolya, Kazatsay Istvánné és Balla Mihály) 110 ezer forintot kapnak havonta. A Malév kommunikációs vezetője értesülésünket nem kommentálta, ám annyit elmondott: néhány napon belül eleget tesz a cég a vonatkozó kormányrendeletnek.

Amíg az orosz tulajdonlás alatt e két testület tagjai gyakorlatilag nem vettek fel tiszteletdíjat, addig mostantól havi 1,61 millió forintot fizet ki a tagoknak a cég. Egy szintén tavalyi, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékos működéséről szóló jogszabály egyébként maximálja a tagok javadalmazását, amelynek a fenti tiszteletdíjak megfelelnek. Ugyanakkor, a jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy az abban meghatározott összegtől eltérjenek, akár felfelé, akár lefelé. Nem jogi, sokkal inkább gyakorlati szempont ugyanis, hogy a most megválasztott testületek összetétele a kormányváltás után minden bizonnyal változni fog. Addig pedig aligha lehet érdemi munkát végezni – a tiszteletdíjtól függetlenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.