Eclipse-ügy: sokaknak szemet szúrt a pénzmosás

Néhány hónap leforgása alatt 32 bejelentést kapott gyanús átutalásokról és készpénzfelvételekről a vámőrség pénzmosás elleni egysége, ezért csaptak le március 10-én az Eclipse Zrt.-vel együtt húsz cégre. E vállalkozások tízmilliárd forintos pénzmosással és hárommilliárdos adócsalással hozhatók összefüggésbe. A legnagyobb összegű, kétmilliárdos adóhiány az Eclipse-hez köthető.

Amúlt héten a sajtóban Eclipseügyként elhíresült adócsalás és pénzmosás miatt indított nyomozás valójában húsz céget érint, melyek ellen az elmúlt hónapokban 32 bejelentést kapott a VPOP pénzmosás elleni egysége, összesen 11,4 milliárd forint értékben végrehajtott gyanús átutalások és készpénzfelvételek miatt – szögezte le keddi sajtótájékoztatóján Frölich Zsolt, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága (KBP) parancsnokhelyettese. A húsz cég tevékenységével összefüggésben hárommilliárd forint adóhiányt állapítottak meg (az APEH már jelezte a VPOP-nak, hogy az adóellenőrzések eredményei alapján napokon belül feljelentést tesz az érintett cégek ellen). A társaságok összesen mintegy tízmilliárd forint pénzmosással is összefüggésbe hozhatók. Kétségtelen – ismerte el Frölich –a húsz cég közül kiemelkedik egy budapesti informatikai vállalkozás (a parancsnokhelyettes nem nevezte meg az Eclipseet), amely a nyomozás jelen állása szerint 2007–2009 között 7,5 milliárd forint fiktív költségszámla felhasználásával kétmilliárd forinttal csökkentette adófizetési kötelezettségét.

Miként arról korábban már részletesen beszámoltunk, az Eclipse a szállítója az autók eredetiségvizsgálatát támogató informatikai rendszernek. A nemzetbiztonsági okokból titkosított közbeszerzési eljárásban 2009. december végén elnyert megbízás miatt az eredetiségvizsgálat máig alkalmazott rendszerét Magyarországon kifejlesztő öt fővállalkozó cég ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett. Szerintük az Eclipse törvénytelen úton jutott a megbízáshoz. Az öt eredetiségvizsgáló feljelentése alapján a BRFK nyomoz, ahol egyelőre nem nyilatkoznak, azonban a kiszivárgott hírek szerint az Eclipse megbízásával összefüggésben a rendőrségi eljárásban már felvetődött a korrupció gyanúja. Az ügy pikantériája, hogy a feljelentők egyike az a Trans Holding Group Kft., amely cég neve megtalálható abban a cégláncolatban is, amelyen keresztül az Eclipse és a pénzmosási ügyben érintett más cégek pénzét is tisztára mosták. Érdeklődésünkre a Trans Holding Group ügyvezetője cáfolta, hogy érintettek lennének a pénzmosásban. Cégüknél volt ugyan házkutatás, azonban a vámnyomozók nem az ő, hanem az egyik alvállalkozójuk, a Trans Holding Plusz Kft. bizonyos iratait keresték náluk.

Frölich Zsolt a VPOP sajtótájékoztatóján cégnevek említése nélkül elmondta, hogy a vámőrség 260 nyomozója, a pénzügyőrség és a rendőrség speciális egységeinek támogatásával március 10-én 30 helyszínen tartott házkutatást. Több olyan cégnél is kerestek bizonyítékokat a vámnyomozók, amelyek tevőlegesen nem vettek részt az adócsalásban és pénzmosásban, de olyan információk, bizonyítékok birtokában voltak, amelyek beszerzése a nyomozás folytatásához elengedhetetlen volt.

A Népszabadság kérdésére, hogy mit lehet tudni a különböző létező és fantomcégek számláiról készpénzben felvett milliárdok sorsáról, Frölich azt mondta: minden törvényes eszközt bevetnek az államot megillető adóforintok visszaszerzése érdekében. Eddig azonban csak kilenc luxusautót, 30 millió forintnyi készpénzt sikerült lefoglalni, valamint az érintett cégek számláin összesen 52 millió forintot zároltak.

Az ügyben eddig hét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. A nyolcadik gyanúsított, a 45 éves Katzenbach Imre, az MTK egykori labdarúgója lesz, ha elfogják. Az ő neve két hónapja merült fel az egyik céggel kapcsolatban; a KBP szerint megalapozottan mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára, amit ő készpénzben felvett, majd a pénzzel együtt nyomtalanul eltűnt. A vámőrség elrendelte az országos körözését. Az elkövetői kör azonban még Katzenbach esetleges elfogása után is tovább bővülhet.

A tegnapi tájékoztatón az Eclipse vezetőinek luxusautóit is bemutatták
A tegnapi tájékoztatón a nem nevesített Eclipse vezetőinek luxusautóit is lefoglalták a nyomozók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.