Tízmilliárdos vagonüzlet - Minisztériumi hátszél a Bombardier-nek

A Bombardier-nek lobbizik a közlekedési tárca: javaslata szerint a MÁV-nak a kanadai–német járműgyártó magyar cégével kellene felújíttatnia 50 intercity vagonját. Az indoklás szerint a tízmilliárd forintos opciós üzlettel a vasút jól jár, a Dunakeszin működő üzem pedig túléli a válságot.

Ha már a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 100 milliárd forintos közösségi közlekedésfejlesztési hitelprogramjából kimarad, és új motorvonatokat sem vásárolhat, legalább az 1999 óta korszerűsítésre váró lengyel intercity (IC) kocsijai felújításához támogatást kap a közlekedési tárcától a MÁV. A tulajdonosi segítség visszafogott – az átépítésre váró 175 vagon közül 50 újulhat meg, ha a minisztérium előterjesztése szabad jelzést kap a kormánytól. Költségvetési pénz azonban így sem lesz a beruházásra.

A jóváhagyásra váró javaslat szerint a MÁV-nak ott kellene folytatnia vagonfelújításait, ahol tavaly abbahagyta. Vagyis a Bombardier MÁV Kft.-vel még 2007 nyarán aláírt szerződésben szereplő 50 darabos opció lehívásánál. A közlekedési tárca szakértői szerint a kocsipark megújításának ez lenne a „legelőnyösebb, leggazdaságosabb és leggyorsabb módja”.

Az eredetileg 2,487 milliárd forintos szerződés keretében a Dunakeszin működő üzemben tíz IC-vagont már átépítettek. A harmadik generációs személyszállító kocsiként emlegetett járművek egy éve közlekednek a Budapest–Miskolc, illetve Budapest–Pécs vonalon. Kihasználtságuk állítólag 80 százalékos. A két szerelvénybe sorolt vagonokkal azonban a MÁV nem sokra megy – a távolsági közlekedés területén jelentőségük csekély.

A szaktárca előterjesztése szerint megváltozna a helyzet, ha aMÁV lehívná az 50 IC-kocsi felújítására szóló opcióját. Úgy vélik: ezeknek a vagonoknak a felújítását Dunakeszin olcsóbban vállalnák az első tíz egység áránál. A várakozások szerint a kocsinként 248,7 millió forintos árat akár 180-200 millió forintra is le lehetne szorítani a kétoldalú tárgyalásokon.

Azösszességébenmintegy tízmilliárd forintos beruházás keretében megújuló IC-kocsik forgalomba állítása pedig lehetővé tenné, hogy a legnagyobb forgalmú viszonylatokban – a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza, a Budapest–Debrecen és a fővárost Péccsel összekötő vonalon –korszerű, harmadik generációs vagonokból álló szerelvények szállítsák az utasokat. Az általuk kiváltott személykocsik pedig a fővárosból Szegedre, Békéscsabára, Veszprémbe, Zalaegerszegre és Szombathelyre közlekedő gyorsvonatok szolgáltatási színvonalát javítanák.

A MÁV-kocsipark korszerűsítésének időszerűsége annyira nyilvánvaló, hogy az utasoknak magyarázni sem kell. A közlekedési tárca mégis számos indokot vonultatott fel a kormány meggyőzésére. Az érvek sorában az első, hogy a magyar vasút kocsiparkja elöregedett: a MÁV-Start Zrt. használatában lévő 2992 jármű közül 2400 a mozdony vontatású személykocsi. Közülük 434 lépte át az élettartama felénél esedékes nagyjavítás nélkül a huszadik életévét. A következő tíz évben pedig további 250 személykocsi javítása válik szükségessé.

Az érvek között olvasható, hogy miközben a minőségi távolsági személyszállításban az európai vasutak alapkövetelménynek tekintik a légkondicionált utastérrel, audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, gépi mozgatású ajtókkal, zárt rendszerű WC-vel felszerelt személykocsik használatát, addig a MÁV-nál az IC-szerelvényeket jobbára másfél évtizede gyártott második generációs kocsikból állítják össze. Ezek általában lelakottak, és pusztulásuk gyors ütemben halad.

Az előterjesztés készítői leírták azt is: műszaki beavatkozás nélkül a következő öt-hat évben annyi személyszállító kocsi válik majd üzemképtelenné, hogy a kapacitáshiány a közszolgáltatások ellehetetlenüléséhez vezet. Ezért a kormánynak döntenie kell, hogy a MÁV új járműveket vásároljon vagy a meglévők felújítására költsön.

Megmérettetett az is, hogy a MÁV új motorvonatok beszerzésével vagy használatban lévő kocsijainak átépítésével jár jobban. A minisztérium szerint az 50 IC-kocsi helyettesítéséhez 12 darab, 250-300 ülőhelyes motorvonatot kellene vásárolni. E beruházás költségét mintegy 25 milliárd forintra taksálják, szemben a vagonfelújítás tízmilliárdos árával.

Azért pedig, hogy a különbség még meggyőzőbb legyen, a szakértők rögzítették: a 12 motorvonat olyan kis sorozat, amely nem teszi kifizetődővé egy karbantartó bázis kialakítását, ami a karbantartás fajlagos költségeinek növekedését jelenti. Gazdaságosan üzemeltethető motorvonatflotta szolgálatba állításához a MÁV-nak 25-30 ilyen járművet kellene vásárolnia. Ennyi motorvonat100-120 IC-vagont és 25-30 mozdonyt váltana ki. Beszerzésük költsége azonban 50-70 milliárd forint lenne.

A közlekedési tárca szakértői komoly figyelmet szenteltek annak is, hogy a felújításban a Bombardier MÁV Kft. szerepének fontosságát megfelelően alátámasszák. Szerintük a cég mellett szól, hogy az 25 százalék plusz egy szavazat erejéig a MÁV érdekeltsége. Igaz, az állami vasút tervezi részesedése eladását. Emellett a társaság tulajdonában van a harmadik generációs IC-kocsik tervezési és gyártási dokumentációja is, aminek megszerzése 980 millió forintba kerülne.

A legfontosabb szempont azonban, hogy a MÁV megrendelésével a cég „túlélné a gazdasági válság okozta hullámvölgyet”. Jelenleg foglalkoztatott 400 dolgozójának megmaradna az állása, és további 165 főnek tudna munkát biztosítani. Az IC-beruházásban közreműködő beszállítóknál pedig háromszázan dolgozhatnának.

Ráadásul a minisztérium szerint a BombardierMÁV Kft.-nek nincs is versenytársa a piacon. A MÁV-Gépészet Zrt. legalábbis nem rendelkezik tapasztalatokkal a személykocsik átépítéséhez. Szolnoki járműjavító üzeme a vagonbelsők építésében ugyan részt tudna venni, de a szekrényépítés és szerelési munkák meghaladják lehetőségeit, ami mintegy 500-600 millió forint értékű alvállalkozói munka elvégzését teszi lehetővé.

A legnagyobb gondot azonban az 50 IC-kocsi felújításának finanszírozása jelenti. A költségvetésnek ugyanis nincs pénze a beruházásra. A legkedvezőbb megoldásnak tartott „Eurofi ma” hitelek igénybevételére pedig 2010-ben nincs mód.

A lehetőségek sorában így maradt a teljesen időszerűtlen kötvénykibocsátás, valamint az operatív lízing, amely a közbeszerzési kötelezettség miatt egy-másfél évvel későbbre halasztaná a kocsik felújítását. De a döntéshozók mérlegelhetik az eszközfedezetű hitelek vagy a drága szállítói finanszírozás igénybevételének lehetőségét is. Feltéve persze, hogy ragaszkodnak a MÁV IC-kocsijainak idei felújításához.

Indokok

Elöregedett a magyar vasút kocsiparkja

A kapacitáshiány ellehetetlenítheti a közszolgáltatásokat

A felújítás olcsóbb, mint új motorvonatok beszerzése

Idén év elején más ütemezésben jut a költségvetési támogatásához a MÁV, mint a megszokott. Általában havi mintegy 20 milliárd forint jut a büdzséből a vasúti társaságnak, azonban most februárban és márciusban 6-6 milliárd forint forrásban részesülnek.

A műhely Dunakeszin – az állásokat félti a közlekedési tárca
A műhely Dunakeszin – az állásokat félti a közlekedési tárca
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.