Idén még nem csökken a banki szigor

A tavalyi évről készített jelentésükben, illetve az idei kilátásokról szóló anyagukban a legtöbb bank arról számol be, hogy változatlanul folytatja a vállalatfinanszírozást, még ha szigorúbb feltételekkel is.

A Raiffeisennél 2009-ben a hitelkereslet visszaesett az előző évekhez képest. A vállalkozások meglévő tartalékaikból gazdálkodtak, s ez a hitelek volumenére is negatívan hatott – tudtuk meg a pénzintézetnél. A bank hitelkínálata alapvetően nem módosult, de a megváltozott gazdasági környezetre kockázati szigorításokkal és a svájcifrank-alapú hitelezés visszaszorításával reagált. A szigorúbb, nem kamat jellegű feltételeknek köszönhetően javult az új hitelek minősége. Tavaly év végére bővült azon cégek köre, melyek a megnövekedett terhek miatt fi zetéskönnyítést, a banki terhek csökkentését kérték, így az esetleg emelkedő kamatterheket az egyes díjak csökkentésével, és az ügyfelek fizetőképességéhez igazított megoldásokkal igyekeztek ellensúlyozni a banknál. A meglévő ügyfelek fi zetőképességének megtartása érdekében a Raiffeisen standard hitelátalakítási konstrukciókat dolgozott ki azon vállalkozásoknak, melyek nem képesek a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségeiknek eleget tenni. A konstrukciók keretén belül a bank lehetőséget biztosít a futamidő hosszabbítására, díjmentes hitelátváltásra, a törlesztés napjának díjmentes módosítására – mondták.

Az OTP tavaly is aktív maradt a vállalati hitelezésben. Az év során 248 milliárd forint értékben folyósított új kölcsönt a hazai vállalkozásoknak, így –az árfolyamhatást nem számítva – a mikro- és kisvállalkozói hitelállomány öt, míg a középés nagyvállalati nyolc százalékkal nőtt – mondták lapunknak a pénzintézetnél. Az OTP idén is a hitelállomány növelését tervezi ezekben a szegmensekben, nagyobb aktivitást azonban elsősorban az év második felétől, a hazai és nemzetközi gazdasági környezet pozitív változásának függvényében lehet várni a banktól. Az alacsonyabb kamatokra azonban már nem kell várni: az utóbbi hónapokban tapasztalható piaci konszolidációval egyidejűleg, főleg a pénzpiaci kamatok csökkenésének köszönhetően, összességében alacsonyabbak lettek a vállalati ügyfelek terhei. A közép- és nagyvállalati ügyfelek esetében elsősorban a stabil, pozitív piaci kilátásokkal bíró ágazatokban működő, megfelelő pénzügyi kondíciókkal bíró, a 2008–2009-es évek válsághelyzetét sikeresen kezelő, illetve elfogadható biztosítéki háttérrel rendelkező vállalkozások és projektek finanszírozására törekszik a bank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.