Brown elítélte az utaskísérők sztrájkját

Indokolatlannak és elítélendőnek nevezte a British Airways (BA) légitársaság utaskísérőinek tervezett sztrájkját Gordon Brown brit kormányfő, aki többnapi hallgatás után először szólalt meg személyesen az ügyben.

A Unite szakszervezet által képviselt 12 ezer utaskísérő március 20-tól három napig, március 27-től négy napig sztrájkol, és április második felében újabb sztrájkok lehetnek, ha addig nem sikerül megegyezni a cégvezetéssel a vitás bér- és létszámkérdésekben. Előzetes becslések szerint a tervezett sztrájksorozat hét napja alatt összesen több mint 500 ezren utaznának a légitársaság járatain. A légitársaság esti bejelentése szerint a járatok hatvan százalékát el tudják indítani a sztrájk alatt is. A BA partnereitől személyzettel együtt bérel repülőgépeket.

A politikai szakértők szerint a miniszterelnök igen kínos helyzetbe került, ugyanis az akciót szervező Unite szakszervezet a Munkáspárt egyik fő anyagi támogatójának számít: 11 millió font – 3,4 milliárd forint – adománnyal gyarapította a Labour kasszáját csak azóta, hogy Brown 2007-ben miniszterelnök lett, s számos munkáspárti parlamenti képviselőt egyénileg is támogat.

A húsvéti iskolai szünetre időzített sztrájksorozat százezrek utazási terveit döntheti romba, alig néhány héttel a – valószínűleg májusban rendezendő – parlamenti választások előtt. Nem csoda, hogy az ellenzéki Konzervatív Párt máris kampánya egyik kiemelt témájává tette a Unite és a Labour szoros kapcsolatát.

Brown tegnap a BBC rádiónak kijelentette: ennek a sztrájknak „nem szabad megtörténnie”, mivel „sem a cég, sem az alkalmazottak, sem az ország érdekeit nem szolgálja”. Előzőleg a BA vezérigazgatója arról szólt, hogy a takarékossági programokra azért van szükség, mert a cég rekordveszteséget könyvelt el a múlt évben, s a „fennmaradásért küzd”. A The Guardian, hétfői értesülése szerint a miniszterelnök már a hétvégén megpróbált lépni a politikailag is igen károsnak ítélt hosszas sztrájksorozat elkerülése végett, állítólag Brown személyesen hívta fel Tony Woodley-t, a Unite főtitkárát, hogy tárgyaljon vele a megoldási lehetőségekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.