Árfolyamkockázat: védekező pozíciók

A kis cégeknek is érdemes védekezniük az árfolyam-ingadozások ellen, hiszen ez a probléma nem csak a nagyokat érinti. A kicsiknek is nyújtanak már a bankok ilyen konstrukciókat, de érdemes alaposan átgondolni, minek milyen következménye lehet az üzletmenetre.

Mielőtt egy vállalat árfolyam-fedezeti ügyletet köt, a cég egész mérlegét és a piaci környezetét is érdemes áttekinteni, hogy vajon érdemese beleugrania – mondta Szemán Ábel, a K & H Bank Tresury kkv-termékek értékesítésért felelős csoportvezetője. A fedezeti ügyletek célja, hogy a vállalat a saját üzleti tevékenységére fókuszálhasson az árfolyamok miatti aggódás helyett. A Citibank kkv ügyfeleinek 25–30 százalékát érinti a devizakitettség. Az elmúlt évek heves árfolyammozgásainak hatására közülük egyre többen központi kérdésnek tekintik a kockázat kezelést. Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy egy kis- vagy középvállalat összetett treasury termékeket használjon, mára a bankunk ügyfelei körében természetes – mondta Szabó István, a Citibank kkv-üzletágának vezetője. A Takarékbank tapasztalatai szerint a középvállalkozások pénzügyi vezetői általában a számviteli oldalról közelítenek a cég pénzügyeihez. A devizapiaci fejlemények kezelése még nem épült be a magyar cégkultúrába, másrészt sokan nem értékelik túl nagynak egy jelentős árfolyammozgás kockázatát. A gazdasági válság sem tette tömegessé a kisebb vállalkozások érdeklődését a treasury ügyletek iránt – mondta Breznai Endre, a Takarékbank treasury vezetője. Jelenleg inkább az importőrök részéről tapasztalható némi aggodalom, a forint esetleges további gyengülése miatt. Akiknekazonban jelentősbevételük vagy kiadásuk keletkezik külföldi devizában, azoknak érdemes lehet határidős ügyletet kötniük. Ez azt jelenti, hogy a cég megállapodik a bankkal, hogy meghatározott időpontban, egy bizonyos, előre megállapodott árfolyamon fog például eurót eladni a banknak forintért, vagy fordítva. Így a vállalkozás könnyebben tervezheti a jövőjét, nem kell attól tartania, hogy egy jelentősebb árfolyamváltozás elviheti az egész éves nyereséget. Határidős ügyletet akár már 10 ezer euró átváltására is kötnek a bankok. Ezt mindig egy, a hitelbírálathoz hasonló procedúra előzi meg.

Köthető egyszerű opciós ügylet is. Ez olyan, mintha biztosítást vásárolna a cég árfolyamkockázat ellen. Ilyenkor a vállalkozás egy bizonyos előre kifizetett összegért jogot vásárol, hogy egy bizonyos napon, vagy egy meghatározott időszakban például euróját egy meghatározott árfolyamon válthassa át forintra.

Az opció díját, ami a ténylegesen megvalósuló ügyleteknél az átváltható összeg jellemzően 1-5 százaléka, mindenképpen ki kell fizetni. A bankok többnyire 50–100 ezer euró feletti összeg átváltására tudnak opciót kötni.

A Citibank devizakockázatkezelési szolgáltatásai már 20 millió forint éves nettó árbevételtől elérhetőek, ha a fedezeti ügylet értéke eléri a kétmillió forintot – mondta el Szabó István. Számlaforgalmi kikötést a bank nem alkalmaz. A Citibank ingyenes CitiFX Pulse online szolgáltatásával azonnali és határidős ügyletek is köthetők szoftvertelepítés nélkül. A bank ügyfelei a devizapiaci információkat szintén ingyenesen kapják, és a kkv-knak nyújtott treasury szakértelem és törődés, a szolgáltatási szint, a termékskála, és a devizakockázat-kezelési eszköztár ugyanolyan, mint a nagyvállalatok esetében. Ezen kívül a kkv-k Treasury roadshow keretében ismerhetik meg a termékeket, és építhetnek ki személyes kapcsolatot a bank szakértőivel.

Azok a cégek, amelyek még kezdők a devizakockázat-kezelésben, jellemzően tájékozódási céllal figyelik a napi árfolyam-ingadozást – osztotta meg tapasztalatait a Citibank szakértője. Több százra tehető azonban azon ügyfelek száma, amelyek az árfolyammozgások és pénzmozgásaik függvényében tudatosan választják meg a devizatranzakcióik időpontját, de kizárólag azonnali ügyleteket kötnek. Kevesebben vannak, akik határidős devizaügyletekre is vállalkoznak. Néhányan közülük a többnyire nagyvállalatok által használt strukturált treasury ügyleteket is kötnek.

Határidős vagy opciós ügylet kötése előtt érdemes a vállalat konkurenseit is figyelni –mondta Szemán Ábel. Ha például egy utazási iroda az év elején kiadja a katalógusát, és tudja, hogy körülbelül menynyi valutára lesz szüksége, akkor – ha a jelenlegi árfolyam viszonylag kedvező neki – egy határidős ügylettel bebiztosíthatja, hogy az eurót egész évben egy kedvező árfolyamon veheti meg a banktól. Így nem fenyegeti az a veszély, hogy az esetleg gyengülő forint elviszi az éves nyereségét. Konkurensei viszont lehet, hogy nem kötnek ilyen határidős ügyletet, a forint viszont erősödik. A konkurencia leviszi az árakat, és a gondos utazási iroda drágább útjaival elveszti ügyfélkörét. Míg ellenkező esetben az ügyfelek azt látnák, hogy a forint gyengülése miatt mindenki kicsit felfelé tolja az árakat, és ezt könnyebben elfogadnák.

Egyre több cég figyeli az árfolyamokat
Egyre több cég figyeli az árfolyamokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.