Kétmilliárd adót csalt el az Eclipse

A Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra elrendelte az Eclipse-ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A Fővárosi Főügyészség indítványa szerint az Eclipse vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki.

Pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) letartóztatta az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezérigazgatóját, vezető munkatársait és tulajdonosait, valamint segítőjüket. A vámőrség szerda hajnalban vette őrizetbe a hét gyanúsítottat, az adóbevételt különösen jelentős mértékben csökkentő adócsalás és pénzmosás gyanújával.

Az Eclipse az a cég, amely nemzetbiztonsági okokból titkosított közbeszerzési eljárások keretében több informatikai rendszer kiépítésére és üzemeltetésére nyert el milliárdos állami pályázatokat. Legutóbb, 2009 decemberében ők nyerték el az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszer kiépítésének és négyéves üzemeltetésének jogát. Ez ügyben az eredetiségvizsgálatban érdekelt cégek feljelentése nyomán a rendőrség is nyomoz, mivel a feljelentők számos gyanús körülményt véltek felfedezni az Eclipse szerződéskötése körül.

A vámőrség azonban – félhivatalos közlések szerint – állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni az Eclipse pénzügyei körül. A cég – a nyomozás adatai szerint – 2007 és 2009 között öszszesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon. Ezen informatikai beszerzések ellenértéke után azonban az Eclipse – a nyomozás jelen állása szerint – nem fi zetett adót.

A pénzt különböző építőipari vállalkozások számlájára utalták, majd azok fiktív számláit felhasználva gyakorlatilag lenullázták adófizetési kötelezettségüket. Két jól elkülöníthető cégláncon keresztül mosták tisztára a pénzt (az egyik pénzmosó láncolatot a Budapest Airport Zrt. két éve, egyik napról a másikra elbocsátott volt biztonságtechnikai osztályvezetője irányította), majd készpénzben felvették.

A vámőrség birtokában lévő előzetes adó- és könyvszakértői vélemény szerint az Eclipse 2007-ben 210 millió, 2008-ban 585 millió, 2009-ben pedig 553 millió forint forgalmi adót helyezett jogosulatlanul levonásba, azaz forgalmához képest ennyivel kevesebb áfát fizetett be a költségvetésbe. E három évben mintegy hétmilliárd forint költséget számolt el jogtalanul, a hatóságok adatai szerint fiktív számlákkal. Ezekkel együttesen 636 millió forinttal csökkentette társaságiadó-fizetési kötelezettségét.

A letartóztatást megelőző bírói meghallgatáson D. Endre, az Eclipse vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy komoly nemzetgazdasági problémákat von maga után, ha az Eclipse nem tudja teljesíteni szerződéses kötelezettségeit.

– Törvényes keretek között nem lesz közigazgatási ügyintézés – mondta, utalva arra, hogy a cég által nyújtott szolgáltatások nem fognak működni. A bíró nem vitatta, hogy az eljárás esetleg gazdasági érdekeket is sérthet, és nemzetgazdasági következményei is lehetnek, ám – szögezte le – gazdasági és nemzetgazdasági szempontból ugyancsak komoly érdeket sérthet az adócsalás is, főleg, ha az – mint jelen ügyben feltehető – milliárdos nagyságrendű.

A vámőrség várhatóan a jövő hét elején hozza nyilvánosságra a szövevényes ügy részleteit. Közben a rendőrség megkezdte az eredetiségvizsgálók feljelentése alapján indult eljárásban a tanúk kihallgatását.

Az ügy kínosan érintheti a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat: az Eclipse rendre nemzetbiztonsági okokból titkosított pályázatokon nyert, nem mellesleg pedig az egyik pénzmosással gyanúsítható segítőjük is egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég biztonságtechnikai vezetője volt.

A Nemzetbiztonsági Iroda illetékese szerint azonban ez az ügy nem a szolgálatok tehetetlenségét bizonyítja, épp ellenkezőleg. Azonban a precíz törvényi szabályozás nem teszi lehetővé a titkos adatgyűjtés konkrét formájának, módszerének és eredményének a közzétételét, még akkor sem, ha maga az „ügy” már megismerhető a nyilvánosság számára.

A Nemzetbiztonsági Hivatal épülete – szimatot fogtak?
A Nemzetbiztonsági Hivatal épülete – szimatot fogtak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.