Mexikói milliárdos tolta le trónjáról Bill Gatest

A mexikói befektető, a 70 éves Carlos Slim Helú számít a világ leggazdagabb emberének. Februárban 53,5 milliárd dollárra taksált vagyonával, 500 millióval előzi meg Bill Gatest, a Microsoft alapítóját – mutatja a Forbes magazin legfrissebb listája.

Slim az utóbbi években hol a második, hol a harmadik helyen állt Gates és az amerikai Warren Buffett mögött. A libanoni bevándorló apától származó Slim életvitele nem épp milliárdosokhoz méltó: nem használ magánrepülőgépet, és nem vásárolt magának luxusvillát a francia Riviérán. Egy puha fedelű füzetbe napi rendszerességgel beírja kiadásait és bevételeit, fő kikapcsolódásának pedig a családi összejövetelek számítanak. Egyedüli bevallott gyengéje a baseball, a New York-i Yankeesnek szurkol.

Tizenkét éves korában nyitotta első folyószámláját a Mexikói Nemzeti Banknál, a heti zsebpénzéből. Huszonegy évesen diplomázott a mexikóvárosi állami egyetem (UNAM) mérnöki szakán, s négy évvel később már három céget is alapított, köztük egy tőzsdei befektetésit és a Carso ingatlanfejlesztőt. Több áruházlánca, szállodája és étterme van. Vagyonának legnagyobb szeletét az América Movil, egész Latin-Amerika vezető mobiltelefon-szolgáltatója adja, amely 18 országban 250 millió ügyfelet szolgál ki. Egy éve 250 millió dolláros kölcsönmegállapodást írt alá a The New York Times kiadójával, így öt év múlva a tekintélyes lap legfontosabb részvényesévé válhat.

Sajátos ellentmondás, hogy vagyonát a világ szegényebb régiójában a gazdasági válság közepette is növelni tudta. Igaz, vállalatainál 220 ezer embert foglalkoztat, s – a beszállítóit is figyelembe véve – félmillió embernek biztosít megélhetést.

A feltörekvő országok vállalkozói egyre nagyobb számban kerülnek be a világ milliárdosai közé. A Forbes 2009 emberének a brazil bányászatba befektető Eike Batistát tartja, aki a nyolcadik helyre lépett elő 27 milliárd dollárjával. A 400-ik hely táján található 2,2 milliárd dollárjával Sebastian Pinera, akit csütörtökön iktattak be Chile elnöki tisztébe.

Carlos Slim mexikói mobilkirály, a világ egyik leggazdagabb embere.
Carlos Slim Helú félmillió embernek ad munkát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.