Gázt ad a Telekom

Noha idén már nem számít komoly visszaesésre a Magyar Telekom Nyrt., több lábra kíván állni: hamarosan megjelennek a kiskereskedelmi villamosenergia- és földgázpiacon – közölte Christopher Mattheisen vezérigazgató.

Első lépésben 2010 áprilisától lakossági és üzleti ügyfeleinek egy előre meghatározott körében villamosenergiaés földgázpiaci szolgáltatást indítanak. A piaci reakciók és az ügyfél-elégedettség felmérése után – 2010 második fél évében mérlegelik az energiapiaci szerepvállalás további lehetőségeit.

A vezérigazgató elmondta: a cég értékesítési hálózatán keresztül nagy ügyfélkört ér el, a T-Home márka népszerűsége pedig alkalmas arra, hogy a telekommunikációs szolgáltatások mellett mást is értékesítsen a cég. Hozzátette: a számlázásban és a csomagalkotásban szerzett tapasztalataikra építkezve sikeres vállalkozás is lehet a próbálkozásból, ám nem akarnak „energiaszolgáltatóvá válni”. A cég idén korszerűsíti a számlázó, az ügyfélkezelő és az informatikai háttértámogató rendszerét, utóbbiból a jelenleg működő 12 rendszert négy váltja fel – ettől az ügyfélszolgálat minőségének javulását várja a társaság.

Ami az eredményeket illeti, idén öt-hét százalékkal kisebb bevétellel számolnak, de ebbe már kalkulálták a macedóniai és montenegrói árfolyamváltozások várható alakulását is. A tisztított bevételek tekintetében nem számítanak változásra 2009-hez képest – mondta Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: nem látnak okot a cég osztalékpolitikájának megváltoztatására. Christopher Mattheisen hozzátette, hogy a piacon vannak nehézségek, de ezt az időszakot „ki kell húzni”, mert a befektetőknek szükségük van az osztalékra. A piaci nehézségek abban nyilvánulnak meg, hogy a lakosság folyamatosan racionalizálja távközlési költését. Nőtt a kétesnek minősíthető kintlevőségeik aránya is, 0,9 százalékról 1,5-re, a vezérigazgató azonban ezt nem nevezte tragikusnak, csak rossz iránynak. A piac eddig három–hat hónapos késéssel reagált a GDP csökkenésére, így a második fél évben már javulásra számít a csoport. A vállalat vezetői szerint még nincs egyértelmű jele, hogy a vállalati szektorban gyors javulás következne be.

Mattheisen a távozásával kapcsolatos korábbi híreket fals információknak nevezte, mivel: 2011 végéig szól a szerződése. Szólt a vitatott montenegrói és a macedón szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatokról is: kidolgozták azt a módszertant, ami a jövőben megakadályozza, hogy ilyen szerződések köttessenek. A vizsgálatok befejeződtek, tavaly 6,398 milliárd forintot, egy évvel korábban 5,42 milliárd forintot költöttek ezekre. Az vezérigazgató elmondta, hogy a White and Case-vizsgálat megállapításai alapján az amerikai hatóságokkal elkezdődnek azok a tárgyalások, amelyek során megállapodhatnak az ügy végleges lezárásáról, ennek lehetnek még anyagi következményei.

Christopher Mattheisen
Christopher Mattheisen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.