Röviden

Fizetett a VEB Bank, ma emelik a Malév tőkéjét

Kifizette a 32 millió eurós bankgaranciát az orosz Vnyesekonombank, így elhárult az utolsó akadály a Malév tőkeemelése elől. A bankgarancia kifizetéséről február 26-án állapodott meg a magyar és az orosz kormány, de azt az orosz fél –adminisztratív okok miatt – késve fizette ki. – A magyar állam ma végrehajtja a Malév tőkeemelését – közölte lapunkkal Oszkó Péter pénzügyminiszter. A mintegy 25 milliárdos tőkeemelésből a Malév a köztartozásait fizeti ki és készpénze is marad a tranzakció után. A pénz beérkezéséhez még egy-két napra szükség van, ugyanis a pénzügyminisztériumi utasítás alapján a tőkeemelést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hajtja végre. Ezután összeül a légitársaság igazgatósága, amely megállapítja a tőkeemelés eredményességét, majd a grémium mandátuma ezzel meg is szűnik, s új összetételű igazgatóság és felügyelőbizottság kezdi meg munkáját, amelynek tagjairól a február 26-i közgyűlés már határozott. (V. G. G.)

 

Továbbra sem eladó a prágai repülőtér

A cseh kormány nem adhatja magánkézbe a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret, miután a képviselőház immáron harmadszorra megszavazta a tiltásra vonatkozó törvényt. A Ruzyne repülőtér eladása becslések szerint mintegy 100 milliárd koronát, közel 4 milliárd eurót hozhatott volna az államkaszszába. (MTI)

A kínai gazdaság egyre több olajra tart igényt

Felfelé módosította világ kőolajkeresletének idei növekedési előrejelzését a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC). Idén napi 880 ezer hordóval fog növekedni a felhasználás, míg tavaly 1,4 millió hordóval csökkent. A keresletet a kínai és a közel-keleti gazdasági növekedés fűti, ellentétben a fejlett gazdaságokkal, ahol csökken a nyersanyag iránti kereslet. (MTI)

Megállhat az orosz gazdasági növekedés

Oroszországban egyáltalán nem fog növekedni a bruttó hazai termék a második negyedévben – a Renaissance Capital előrejelzése szerint. Korábban 0,3 százalékos növekedést jósoltak. Oroszország gazdasága a múlt év végén már növekedésnek indult, de a feldolgozóipar nem elég versenyképes, és a munkanélküliség is nyomasztó probléma. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.