Őrizetbe vették az Eclipse Zrt. vezetőjét

Hűtlen kezelés, gazdasági titok jogosulatlan megszerzése és hivatali visszaélés miatt tett feljelentést még január 21-én öt eredetiségvizsgálattal foglalkozó cég az Eclipse Zrt. 4,95 milliárdos, az eredetvizsgálatot támogató informatikai szerződése miatt, a nyomozók mégis adócsalás és pénzmosás gyanújával vitték el a cég vezérigazgatóját és hat másik gyanúsítottat.

Több magánszemélynél és vállalkozásnál tartott házkutatást Budapesten és Pest megyében a vámőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága tegnap egy összehangolt akció keretében. A VPOP szokatlanul szűkszavú közleménye szerint a különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanújával indított eljárás keretében hét személyt őrizetbe vettek. Nem nevezték meg az érintett cégeket és magánszemélyeket. Más forrásokból azonban tudható, hogy a vámnyomozók házkutatást tartottak az Ec lipse Informatikai Zrt.-nél, majd a cég vezérigazgatóját őrizetbe vették.

Az Eclipse 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban megnyerte „a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálatának hatósági megállapítását támogató informatikai rendszer módosításának és négyéves üzemeltetésének jogát” nettó 4,95 milliárd forint értékben. Az eredetiségvizsgálat piacát kezdetektől uraló öt fővállalkozó cég, akik korábban saját fejlesztésű technológiákkal szolgálták ki e téren a hatóság igényeit, január 21-én a szerződéssel összefüggésben hűtlen kezelés, gazdasági titok jogosulatlan megszerzése és hivatali visszaélés miatt feljelentést tettek (ismeretlen tettesek ellen) az ügyészségen.

A Fővárosi Főügyészség pár nappal később el is rendelte a nyomozást. A gyakorlatilag az Eclipse teljes vezérkarát őrizetbe vevő vámnyomozók azonban azt állítják, ők nem e feljelentés alapján indítottak nyomozást, ebben az ügyben a BRFK nyomoz.

Az Eclipse-t egy ideje élesen támadja az MDF is. A párt nemrég felszólította a Fideszt és az MSZP-t, hogy hozzák nyilvánosságra az Eclipse „immár mintegy 20 milliárd forintra tehető állami megrendeléseit, az azokról szóló szerződéseket és azok elnyerésének körülményeit”.

Az Eclipse és néhány hozzá köthető, de még meg nem nevezett cég elleni akció érintette az Orbán-kormány volt belügyminiszterének, Pintér Sándornak az érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t is. A vámőrség kommandósai órákra megszállták a cég épületét, és iratokat foglaltak le. A cég jogi képviselője, Szabó Iván nem reagált lapunk megkeresésére, az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a Civiltől csupán a székházukban irodát bérlő egyik cég (úgy tudni, az Eclipse programozói béreltek ott helyiségeket) bérleti szerződését kérték. Szabó túlzottnak ítélte a vámőrség erődemonstrációját, ezért jelezte, hogy a házkutatás módja ellen panasszal él az ügyészségen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.