Nagykoalíciós kritika a gázár megállapításának

Az államnak szerepet kell vállalnia a gázpiacon, részben az árak alakítása, részben az ellátás biztonságának garantálása miatt – fogalmazta meg szinte egybehangzóan egy fideszes és egy szocialista honatya az IIR Magyarország GasCon 2010 című tegnapi konferenciáján. Szanyi Tibor szocialista képviselő kitért arra, hogy a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók árának alakítása során a Magyar Energia Hivatalnak van lehetősége korlátot szabni, mert az árképletben van olyan elem, ami „tetszőleges”. Szerinte ilyen a termék ára, amit a végfelhasználói árban figyelembe vesznek, és amit a szolgáltatók lényegében bemondásra közölnek a hivatallal.

Bencsik János fideszes politikus költségalapú, de – társadalmi érdekből – megfizethető árakat tart szükségesnek. A tatabányai országgyűlési képviselő elmondta: a helyi önkormányzat tulajdont szerzett a városi távhőtermelőben és -szolgáltatóban, ezért képes méltányos árat szabni a távfűtésben.

SzanyiTibormindehhez hozzátette, hogy az állam „túlzottan kiszorult” a gázpiacról, és ezért nincs naprakész információja az ottani folyamatokról. Ugyanakkor úgy véli, hogy a gázpiacon a verseny a takarékossággal is fokozható. Szerinte túlzott a földgáz aránya az energiafelhasználásban és nagyobb hangsúlyt kellene adni a megújuló energiának. Álláspontja szerint a gázpiaci szereplők mindent elkövetnek azért, hogy a távfűtőművek minél inkább a földgázt részesítsék előnyben a megújuló energiákkal szemben.

A fideszes képviselő a kevés számú piaci szereplőt tekinti a verseny korlátjának. Bencsik szerint a gázpiaci szereplőknek fel kell készülniük a 2020 utáni időkre, amikor nagyobb szerepet kap a távfűtésben a geotermikus energia és a biomaszsza felhasználása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.